Accordil_MainPic ירושות וצוואות
Accordil_MainPic ירושות וצוואות
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 053-6218290

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    מהי צוואה שנשתכחה ומה תוקפה? (מדריך משפטי)

    אנשים רבים עורכים צוואות בחייהם, ומצווים את רכושם לקרובים להם באותה העת. אך עם חלוף העיתים, משתנות גם נסיבות החיים. לעיתים האוהב הופך לאוייב, לעיתים אנו מרחיבים את משפחתנו, ולעיתים דרכנו נפרדות, סתם כך ללא כל סיבה.

    מהי צוואה שנשתכחה ומה תוקפה? (מדריך משפטי)

    הקושי מתחיל כאשר הנסיבות משתנות, והרצון שלנו משתנה יחד עם הנסיבות, אך אנו שוכחים לבטל את אותה צוואה ישנה שערכנו. האם במקרים אלה הצוואה שנשתכחה תהיה תקפה? האם ניתן יהיה לבטל אותה? ומה קובע החוק לגבי ביטול צוואה שנשתכחה?

    תוכן עניינים

    מהי צוואה שנשתכחה?

    צוואה שנשתכחה היא צוואה ישנה שנערכה לפני זמן רב, והנסיבות מלמדות שהמנוח שכח שערך אותה, ואילו היה זוכר שערך אותה סביר להניח שהיה מבטל אותה, לאור נסיבות חייו שהשתנו. כך למשל במקרה בו אדם מצווה את רכושו להוריו בגיל 18, עת הוא יוצא למלחמה, האדם מותיר את הצוואה במגירה ישנה בעליית הגג בבית הוריו. האדם שב מהקרב, ממשיך בחייו, ובחלוף שנים רבות שוכח מקיומה של אותה צוואה נושנה.

    עם השנים נסיבות חייו משתנות, אותו אדם נישא, מקים בית בישראל ומביא ילדים לעולם. המנוח לא זוכר לבטל את הצוואה הישנה ולא עורך צוואה חדשה, אך ברור לכל כי רצונו הוא להוריש את רכושו לאשתו וילדיו, וכי מדובר בצוואה שנשתכחה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      האם צוואה שנשתכחה היא צוואה תקפה?

      ככלל, צוואה שנשתכחה היא צוואה תקפה שיש לקיים אותה. חוק הירושה התשכ"ה-1965 קובע את דרכי הביטול של צוואה, כשאף אחת מהן לא מתייחסת לצוואה ישנה שנשתכחה.

      אמנם, בפסיקה ניתן למצוא מספר פסקי דין בודדים המבטלים צוואות ישנות שנשתכחו, אך פסקי דין אלה הם בודדים, ומבוססים על עילות אחרות שאינן ביטול צוואה, לרוב במקרים שהוכח באופן חד משמעי שרצון המנוח היה שונה מהאמור בצוואתו הישנה. למעשה, הפסיקה קובעת כי לא ניתן לבטל צוואה ברורה שלא נפל בה פגם, ללא חקיקה מפורשת.

      בפסיקה ניתן למצוא מספר פסקי דין בודדים המבטלים צוואות ישנות שנשתכחו, אך פסקי דין אלה הם בודדים

      כיצד מבטלים צוואה?

      צוואה ניתן לבטל ב – 3 דרכים הקבועות בסעיף 36 לחוק הירושה:

      1. ביטול מפורש באחת הצורות לעשיית צוואה – צוואה בכתב יד תבוטל בכתב יד, צוואה בפני עדים תבוטל בפני עדים וכו'.
      2. השמדת צוואה – אם צוואה הושמדה על ידי המצווה, יש חזקה שהמצווה התכוון לבטל אותה. חשוב לזכור לבטל את כל עותקי הצוואה, לרבות העותק שהופקד אצל הרשם לענייני ירושה.
      3. עריכת צוואה חדשה – גם אם אין בצוואה החדשה ביטול מפורש של הצוואה הקודמת, עריכת צוואה חדשה מבטלת את קודמתה, אם הוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת, אלא במקרים בהם הצוואה החדשה רק מוסיפה על האמור בצוואה הקודמת.

      הצעה לתיקון חוק הירושה מיום 10.5.21 – בטלות צוואה ישנה

      הצעה לתיקון חוק הירושה – בטלות צוואה ישנה מיום 10.5.21, הציעה לשנות את שמו של סעיף 36 לחוק הירושה הנקרא "ביטול על ידי מצווה" לסעיף ששמו יהיה "ביטול הצוואה" ולהוסיף לו סעיף קטן נוסף.

      תת הסעיף שהוצע להוסיף, קובע כי אם לאחר 15 שנים מאז ערך המצווה את הצוואה האחרונה, המצווה היה כשיר לשנות את הצוואה, אך לא עשה זאת, בית המשפט יהיה רשאי בהחלטה מנומקת לבטל את הצוואה, אם השתכנע שהצוואה נשתכחה מהמצווה, ושהיא לא משקפת את רצונו האחרון.

      השלמה של צוואה שנשתכחה

      במקרים חריגים ביותר, בית המשפט השלים את הצוואה שנשתכחה, על אף העדר החקיקה בנושא, כך שרצון המנוח יתאים לנסיבות החיים שהשתנו עם הזמן.

      כך למשל נקבע בהליך 32072-10-13, כי על אף שהצוואה קבעה שרק 2 ילדיה הקטנים של המנוחה יזכו בירושה, הצוואה נערכה בתקופה בה רק הילדים הקטנים גרו בבית, והילדים הגדולים עזבו. אך לאחר תקופה ארוכה בה בגרו הקטנים ועזבו גם הם את הבית, רצון המנוחה השתנה. רצונה האחרון של המנוחה היה לחלק את ירושתה באופן שווה בין כל ילדיה.

      במקרה זה ציין בית המשפט כי ניתן להשלים את הצוואה שנשתכחה לא מפאת סעיף 36 (סעיף ביטול הצוואה) אלא מפאת סעיף 44 לחוק הירושה, הקובע תנאי מפסיק, לפיו לאחר שהילדים הקטנים יעזבו את הבית, תפקע הוראת הצוואה הקובעת שרק הילדים הקטנים ירשו את העיזבון במלואו.

      ביטול צוואה שנשתכחה במקרים חריגים ביותר

      בשורה התחתונה, צוואה שנשתכחה היא צוואה ישנה, שבחלוף השנים אינה רלוונטית עוד, ואף על פי כך, המצווה לא ביטל אותה באחת הדרכים המפורשות בחוק לביטול צוואה, בשל כך ששכח מקיומה.

      על אף שהוגשה הצעת חוק לשולחן הכנסת עוד בשנת 2021 המאפשרת דרך ביטול צוואה נוספת, לאחר חלוף הזמן, גם היום לא נחקק כל חוק הנותן מענה לצוואה שנשתכחה, ורק במקרים חריגים ביותר, בית המשפט יקבע כי יש לבטל את הצוואה הישנה.

      בסופו של יום, בהעדר חקיקה מפורשת שתביא לביטול צוואות שנשתכחו, כדאי לשים לב לצוואות ישנות שערכתם, ולבטל אותן כחוק, על מנת להמנע ממפח נפש עתידי ליקרים לכם.

      אנחנו עושים מאמץ לדייק, לעדכן ולחדש את התוכן המופיע בפורטל ירושות וצוואות. יחד עם זאת מובהר, כי אין להסתמך על האמור באתר ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני. העושה שימוש בתוכן לצרכיו, עושה כן על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 053-6218290 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף