כשאדם הולך לעולמו, עזבונו (נדל"ן, רכוש, כספים) עובר בדרך כלל ליורשיו. לצד זאת, אדם יכול, בטרם מותו, לכתוב צוואה, שבה הוא קובע מי יקבל את עזבונו ובאילו תנאים. יש סוגים רבים של צוואות. מאמר זה יעסוק בצוואה נוטריונית.
מהי צוואה נוטריונית?
צוואה נוטריונית היא אחת מהצוואות המכונות "צוואה בפני רשות". מכאן, שצוואה נוטריונית היא למעשה צוואה המוגשת לנוטריון או נעשית באמצעותו.
המצווה יכול להגיש לנוטריון את הצוואה בכתב, או לומר את דברי הצוואה בעל פה בפני הנוטריון. אם המצווה אומר את דברי הצוואה בעל פה, על הנוטריון לרשום את הצוואה ולהקריאה בפני המצווה.
המצווה צריך להצהיר שאכן מדובר בצוואתו שלו, ועל הנוטריון לאשר שהמצווה עשה כן, וכן שהצוואה נרשמה.
האם נוטריון יכול לערוך צוואה נוטריונית לכל מי שמבקש?
לא. הנוטריון חייב, בטרם הוא מתחיל לערוך את הצוואה, לברר את זהות המבקש את שירותיו (המצווה הפוטנציאלי). על המצווה להציג בפני הנוטריון תעודה מזהה שתניח את דעתו של האחרון. על הנוטריון לציין באישור הנוטריוני את אופן הוכחת זהות המצווה, ולצרף לעותק הצוואה שנשאר בידיו העתק צילומי של התעודה המזהה.
בנוסף, על הנוטריון לברר האם המצווה כשיר מבחינה משפטית, האם הוא מבין באופן מלא את משמעות התהליך ומעוניין בתהליך מרצונו החופשי ולא עקב לחץ כלשהו שהופעל עליו.
אם המצווה מאושפז בבית חולים או מרותק למיטתו, הנוטריון צריך לדרוש תעודה רפואית שהוצאה ביום עריכת הצוואה, המעידה על הכשרות המשפטית של המצווה. גם את התעודה הרפואית צריך הנוטריון לצרף לעותק האישור שנשמר אצלו.
מה היתרון של צוואה נוטריונית?
באשר לאישור צוואה, סמכותו של נוטריון היא כמו סמכות של שופט. סעיף 19 לחוק הנוטריונים קובע:
"אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת, לדברי הנוטריון ולמעשיו ולדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו, הכל כאמור באישור”.
סעיף זה למעשה נותן תוקף משפטי לצוואה הנוטריונית ומאשר שהיא נעשתה באופן תקין. עקב כך, הסיכוי שהמתנגדים הפוטנציאליים למימוש הצוואה אכן יצליחו להביא לביטולה, מצטמצם באופן משמעותי.
לסיכום, צוואה נוטריונית, כשמה כן היא, נערכת ע"י נוטריון. המצווה יכול להגיש לנוטריון את הצוואה בכתב, או לומר את דברי הצוואה בעל פה בפני הנוטריון.
יש להבהיר שלא כל מי שמבקש שנוטריון יכין את צוואתו אכן זכאי לכך: באחריות הנוטריון לברר את זהות המבקש את שירותיו (המצווה הפוטנציאלי), את כשרותו המשפטית, האם הוא מעוניין בצוואה נוטריונית מרצונו החופשי, וכן אם הוא מאושפז בבית חולים או מרותק למיטתו – על הנוטריון לדרוש תעודה רפואית שהוצאה ביום עריכת הצוואה ומעידה על כשרותו המשפטית של המצווה.
היתרון המרכזי של הצוואה הנוטריונית נוצר עקב סעיף 19 לחוק הנוטריונים, שלמעשה קובע שבכל הנוגע לאישור צוואה, סמכות נוטריון היא כמו סמכות שופט. כך, הסיכוי שהמתנגדים הפוטנציאליים למימוש הצוואה אכן יצליחו להביא לביטולה, מצטמצם מאוד.