Accordil_MainPic ירושות וצוואות
Accordil_MainPic ירושות וצוואות
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 053-6218290

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    האם ניתן להורות על תרומה במסגרת הירושה?

    ודאי שמעתם על מפורסמים שהתחייבו לתרום את ההון שלהם במסגרת הירושה. כך כוכב להקת הרוק המפורסמת "קיס", ג'ין סימונס, ישראלי שנולד בשם חיים ויץ ועבר לארצות הברית בילדותו, הבטיח לתרום בירושתו, חלק נכבד מתוך ההון שלו, שמוערך במאות מיליוני דולרים.

    אך האם גם בישראל ניתן להורות על תרומה במסגרת הירושה? איך תורמים לעמותה במסגרת הירושה? האם ניתן להתנגד להוראת צוואה המצווה על תרומת כל ההון? והאם ניתן לתרום לציבור במסגרת הקדש בצוואה?

    תוכן עניינים

    האם מצווה יכול לתרום את הונו לעמותה?

    בהחלט מצווה יכול לבחור לתרום את ההון שלו, או חלק ממנו, לעמותה. כמו כן הוא רשאי לתרום את ההון שלו גם למדינה, למוסדות המדינה, לרבות תרומה בצוואה למען חיילי צה"ל, תרומה למשרדי הממשלה, בתי החולים הציבוריים וכיו"ב. עוד רשאי אדם לתרום בצוואתו לטובת מטרות ציבוריות אחרות שאינן ממומנות על ידי המדינה, כגון חינוך, תרבות, בריאות ספורט ועוד.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      איך תורמים לעמותה במסגרת הירושה?

      על מנת לתרום לעמותה במסגרת הירושה, עליכם לערוך צוואה ולקבוע הוראות למתן תרומה לאחר מותכם. כך למשל אתם יכולים לצוות לתרום לעמותה סכום כסף מסוים, אחוז מסוים מהעיזבון, נכס או רכוש מסוים שיוענקו לעמותה או לגוף לו בחרתם לתרום.

      לאחר עריכת הצוואה, מומלץ להפקיד אותה אצל רשם הירושה, ובמקביל גם ליידע את העמותה או הגוף לו תרמתם, על מנת שידעו לתבוע את חלקם על פי הירושה, לאחר אריכות ימים.

      האם ניתן להתנגד להוראת צוואה המורה על תרומה במסגרת הירושה?

      האם ניתן לנשל ילדים מהירושה?

      הכלל הגדול בצוואות, הוא שיש לכבד את צוואתו האחרונה של המנוח, גם במקרים שהיא מנשלת את בני המשפחה. עדות לכך ניתן למצוא בחוק הירושה בישראל שלא מחייב מצווה להוריש את הונו לאף אחד מבני משפחתו. למעשה החוק מאפשר למצווה לנשל את ילדיו, את בן זוגו או כל אדם אחר מהירושה.

      גם בפסיקה, הובהר לא פעם, שבית המשפט יכבד את רצון המנוח, גם במקרים שהמנוח בחר לנשל את ילדיו מירושתו, וזאת כל עוד מדובר ברצונות האמיתי של המנוח.

      באילו עילות ניתן להתנגד להוראת צוואה המורה על תרומת הירושה?

      על אף שהכלל הוא כיבוד רצונו של המנוח, ישנם מקרים בהם ניתן להתנגד להוראות צוואה המורות על תרומת הירושה. זאת במקרים בהם הוכח בפני בית המשפט שהצוואה נכתבה בניגוד לרצונו של המנוח, שהמנוח לא היה כשיר לערוך צוואה, או שלא ניתן למלא את הוראות הצוואה כפי שהן עולות מהצוואה.

      כך ניתן להתנגד לצוואה שנכתבה תוך מעורבות של נהנה מהצוואה או בהשפעה בלתי הוגנת על המנוח. למשל צוואה שנכתבה בהשפעה לא הוגנת של אדם שהסית את המנוח כנגד ילדיו, בודד אותו מהסביבה, ניצל את מצבו של מנוח שלא הבין את משמעות הצוואה, והשפיע עליו באופן בלתי הוגן לנשל את ילדיו ולהוריש את כל הונו לתרומה לעמותה שבבעלותו.

      גם במקרים שהצוואה עצמה לא תקפה, כמו למשל צוואה שלא נכתבה על פי הכללים, כמו צוואה בכתב יד שהוקלדה, או שיש ספק באמיתות הצוואה, יתכן וניתן יהיה להתנגד לצוואה, וכך להתנגד למתן התרומה במסגרת הירושה.

      האם ניתן לתרום באמצעות הקדש ציבורי בצוואה?

      מוריש רשאי להקים הקדש ציבורי בצוואה, פרט למוריש שעורך צוואה בעל פה. הקדש ציבורי בצוואה, יהיה הקדש לטובת תחום או מטרה מסוימת, למען הציבור.

      כך למשל אדם יכול להקים הקדש לטובת מלגות בתחום החינוך, שיוענקו מידי שנה עד לגובה סכום התרומה המקסימלי שנקבע בצוואה. בנוסף ניתן לתרום לתחומים רבים, כמו למשל תרומה לטובת מחקר מדעי, השקעה בתחום התרבות או הספורט ועוד.

      על מנת להקים הקדש ציבורי, על המוריש למנות נאמן שיפעל על פי הוראות הצוואה, ולמעשה יהיה אמון על ניהול התרומה לטובת התחום או המטרה שביקש המוריש לתרום.

      חשוב לדעת שתרומה באמצעות הקדש ציבורי בצוואה, היא מורכבת ודורשת מיומנות וניסיון של עורך דין ירושה, המבין בתחום ההקדשים, כך שניתן יהיה לקיים את רצון המנוח לאחר מותו, ולהגיש בקשה לרישום הקדש ציבורי בפנקס ההקדשות הציבוריים.

      תכנון נכון של תרומה במסגרת הירושה

      בשורה התחתונה, אדם שעורך צוואה בהחלט יכול להורות על תרומה במסגרת הירושה, אך מדובר בנושא מורכב שדורש מחשבה תחילה, ותכנון נכון. לצורך כך על המוריש להבין לאיזה גוף הוא מעוניין לתרום, כיצד הוא מבקש לנהל את התרומה, האם הוא מעוניין לתרום באמצעות הוראת צוואה או באמצעות הקמת הקדש ציבורי בצוואה, ולהביע את רצונו לתרום באופן מפורש וברור בצוואה.

      אנחנו עושים מאמץ לדייק, לעדכן ולחדש את התוכן המופיע בפורטל ירושות וצוואות – Accordil. יחד עם זאת מובהר, כי אין להסתמך על האמור באתר ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני. העושה שימוש בתוכן לצרכיו, עושה כן על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 053-6218290 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף