אם נושלתם מהירושה, אם הפעילו על המנוח/ה השפעה בלתי הוגנת, אם הצוואה לא מביאה לידי ביטוי את רצונו האמיתי של המנוח – אל תוותרו! כעורך דין בעל ניסיון עשיר בתחום הירושות וניהול סכסוכי הירושה אני יודע שניתן לתקן את המעוות ולשכנע את ביהמ"ש לעשות צדק גם אם נדמה שהסיכויים נגדכם.
תחום הירושה הוא תחום סבוך, שבנסיבות הקשות של האובדן והשכול, עשוי להשאיר משפחה מפולגת וקרועה. לשיטתי, הגם שטובת הלקוח תמיד עומדת לנגד עיניי – ניתן גם אחרת. עם הידע הנכון תוכלו לנהל הליך ירושה שידאג לצרכים שלכם ועדיין ישמור על אחדות המשפחה.
10 השאלות הנפוצות ביותר שאני נשאל כעורך דין העוסק בדיני ירושה
במהלך שנות עבודתי כעורך דין בתחום דיני הירושה, נפגשתי עם מאות משפחות שהתמודדו עם סוגיות מורכבות בנושא צוואות וירושות. מניסיוני, למרות שכל מקרה הוא ייחודי, ישנן שאלות מרכזיות שחוזרות על עצמן. ריכזתי עבורכם את עשר השאלות הנפוצות ביותר שעולות בפגישות עם לקוחותיי:
- מה עושים אם נישלו אותי מהצוואה?
- כל הנכסים היו רשומים על שם האב, האם לאמא (שעדיין בחיים) מגיע משהו?
- אני יודע שלהורים היתה צוואה הדדית, אלא ש"פתאום" אח שלי שלף צוואה אחרת לגמרי, מה עושים?
- אין סיכוי שאבא שלי ערך צוואה, הוא בוודאי לא היה כשיר לכך! מה עושים?
- ההורה לא ידע קרוא וכתוב, לא יכול להיות שהוא חתם על הצוואה המפלה הזו והבין אותה.
- אחותי היתה גרה אצל ההורים בבית ופתאום אחרי הפטירה היא "שלפה" צוואות שנותנות רק לה את הכל…
- האב ערך צוואה לפני 40 שנה (וכנראה שכח ממנה), לאחר הסתלקותו אחד האחים שלף את הצוואה הישנה הזו בעוד שהאב הבהיר בשנותיו האחרונות פעם אחר פעם שהוא מחלק את הרכוש שלו שווה בשווה בין הילדים. מה עושים?
- האם חובות של נפטר עוברות ליורשים?
- מה עושים עם כספים ונכסים שלא רשומים בצוואה?
- האם אפשר לחלק את הירושה אחרת מהאופן שבו נרשם בצוואה?
שאלות אלו מייצגות רק חלק קטן מהסוגיות המורכבות בתחום דיני הירושה. בפגישות הייעוץ האישיות שאני מקיים עם הלקוחות שלי, אני מקדיש זמן להבנה מעמיקה של המקרה הספציפי ומספק מענה מקיף ומותאם אישית. בהמשך, אתייחס בהרחבה לחלק מהשאלות הללו ואספק תובנות שיוכלו לסייע לכם בהתמודדות עם אתגרים דומים.
למה בסכסוכי ירושה מומלץ לפנות רק לעורך דין בעל ניסיון בתחום הירושה?
תחום הירושה הוא תחום סבוך ומורכב, שדורש בקיאות בחוק, בפסיקה ובפרקטיקה של ההתנהלות בפני הערכאות השיפוטיות. לייעוץ משפטי אשר ניתן על ידי עורכי דין חסרי רקע וניסיון בתחום הירושות עלולות להיות לכך השלכות קטסטרופליות על תוצאות ההליכים המשפטיים.
כך אני רואה את תפקידי כעורך דין העוסק בדיני ירושה, ואלה גם הסיבות בגללן אני מפציר בכל מי שמבקש להצליח בניהול סכסוך הירושה לפנות ולהתייעץ רק עם עורך דין בעל ניסיון בתחום הירושות:
- גישור והשגת הסכמות בין יורשים – הניסיון המקצועי שרכשתי מאפשר לי לסייע יסייע ביצירת דיאלוג בונה בין היורשים ובגיבוש הסכמות לחלוקת העיזבון. אני תמיד אפעל לשמירה על יחסי המשפחה תוך התחשבות בצרכים ובאינטרסים של כל הצדדים, תוך שאעשה כל מאמץ למנוע הידרדרות למאבקים משפטיים מיותרים.
- ייצוג בהתנגדות לצוואה – כאשר מוגשת התנגדות לצוואה, תפקידי להגן על האינטרסים של היורשים החוקיים. כעורך דין בקיא בתחום הירושות אני אדע לאסוף ראיות, להכין תצהירים, לחקור עדים ולהציג טיעונים משפטיים משכנעים שיגנו על תקפותה של הצוואה.
- סיוע בהגשת התנגדות לצוואה – במקרים המתאימים, אני אסייע ליורשים לתקוף צוואה פגומה. מתפקידי לחקור נסיבות של השפעה בלתי הוגנת, לבחון את כשירות המצווה בזמן עריכת הצוואה, ולאתר בחוכמה ראיות לפגמים בהליך עריכת הצוואה או לזיוף.
- עריכת צוואה וליווי תהליך החתימה – אני אסייע בניסוח צוואה מדויקת ובהירה, תוך הקפדה על כל הדרישות החוקיות. אני אוודא שהצוואה משקפת נאמנה את רצון המצווה, אתעד את כשירותו המנטלית, ואפחית משמעותית את הסיכון להתנגדויות עתידיות.בעיניי, לגלות אחריות אמיתית משמעותה לערוך צוואה רק בפני עורך דין שיש לו ניסיון מעשי בייצוג בסכסוכי ירושה וביכולת אמיתית להתמודד עם טענות שעולות במסגרת של התנגדויות לצוואה. רק מי שמכיר את המחלוקות, את ההתנהלות המשפטית ואת העמדה של בתי המשפט – יכול לערוך עבורכם צוואה בצורה אחראית באמת. צוואה שגם תעמוד במבחן וביום שתסתלקו מהעולם – תממש את הרצון האמיתי שלכם.
- ניהול הליכי קיום צוואה וצו ירושה – אני מכיר מקרוב את כל ההליכים הבירוקרטיים מול הרשם לענייני ירושה ובית המשפט. אני אכין ואגיש עבור הלקוחות שלי את כל המסמכים הנדרשים, אטפל בהתנגדויות אפשריות, ואוודא קבלת צו קיום צוואה או צו ירושה במהירות וביעילות.
- טיפול בנכסי העיזבון – אני מסייע באיתור, רישום וניהול נכסי העיזבון. אני מטפל בהעברת זכויות בנכסים, מייצג מול רשויות המס, ומוודא חלוקה תקינה של הנכסים בין היורשים בהתאם לצוואה או לדין.
- ייעוץ בתכנון ירושה מורכב – במקרים של עיזבונות מורכבים, אני מייעץ בתכנון מיסוי מיטבי, הקמת נאמנויות, והגנה על נכסי המשפחה. במקרים רבים אני מתכנן מראש פתרונות למניעת סכסוכים עתידיים כדי להבטיח העברה חלקה של הנכסים לדור הבא.
כעורך דין העוסק בדיני ירושות ועומד בראש מחלקת הירושה במשרד עורכי דין בעל וותק של למעלה מ-40 שנה – אני רואה בעבודתי שליחות של ממש. המומחיות והניסיון שצברתי מאפשרים לי להוביל את לקוחותיי דרך המורכבויות המשפטיות והרגשיות הכרוכות בענייני ירושה, תוך שמירה על האינטרסים שלהם ועל יחסי המשפחה.
בין אם מדובר בתכנון ירושה מוקדם, בייצוג בסכסוך ירושה, או בניהול הליכי קיום צוואה – אני מתחייב להעניק ייעוץ מקצועי, אישי ומסור, שיבטיח את מימוש רצונותיכם ויגן על זכויותיכם באופן המיטבי. הניסיון לימד אותי שטיפול אחראי ומקצועי בענייני ירושה הוא המפתח למניעת סכסוכים עתידיים ולהבטחת העברה חלקה של נכסי המשפחה לדורות הבאים.
התשובות שאתם מחפשים לשאלות הבוערות בדיני ירושה
1# האם אפשר לנשל מירושה?
כולנו שמענו סיפורים כואבים על ילדים מסורים, שנושלו מהירושה של הוריהם העשירים, או על בן זוג שנושל מהירושה, לאחר עשרות שנים של זוגיות צמודה.
חשוב לדעת שחוק הירושה מאפשר למצווה לנשל כל אדם מהירושה, והוא אינו מחייב את המצווה להוריש אף חלק מהירושה שלו. כך גם הורה יכול לנשל את ילדו מהירושה בכל עת, והוא אינו חייב בהסברים מדוע נישל אותו מהירושה.
יחד עם זאת כשמנשלים אדם מירושה זה עלול להעלות תהיות לגבי תוקפה של הצוואה. כאשר יורש טבעי מנושל מהצוואה, חשוב לבחון את כל הפגמים בצוואה, בצורה שלה, בתוכן שלה, ולברר האם הייתה השפעה בלתי הוגנת או התערבות של יורש בעריכת הצוואה של המנוח.
במקרים אלה, ניתן יהיה לבטל את הצוואה, ולחלק את הירושה על פי הדין הכללי. כך יורש טבעי, כמו למשל ילד או בן זוג, יהיה זכאי לקבל את החלק המגיע לו בירושה על פי חוקי הירושה הכלליים.
2# האם ניתן לפסול צוואה בגין השפעה בלתי הוגנת?
הכלל המנחה בדיני הירושה הוא שמכבדים את רצון המצווה. אף על פי כן, לא בכל מקרה תכובד הצוואה, וישנם מקרים בהם ניתן לפסול אותה; כך למשל, במקרה שהוכח שהיא נכתבה תחת השפעה בלתי הוגנת.
מניסיוני המקצועי אני יודע כי הטענה להשפעה בלתי הוגנת יכולה להיטען על ידי כל אדם בעל זיקה לצוואה. פירוש טענה זו הוא שהמצווה ערך את צוואתו כשהופעלו עליו איומים או לחצים, הוא היה תחת רמייה וכדומה. השורה התחתונה היא שהצוואה לא משקפת את רצונו האמיתי של המצווה ולכן דינה להיפסל.
כדי שהצוואה אכן תיפסל, יש להגיש את ההתנגדות לקיום הצוואה בטרם ניתן צו קיום הצוואה. בנוסף, כדי שהצוואה תיפסל, המתנגד צריך להוכיח מספר טענות:
- המצווה לא היה עצמאי מבחינה מנטלית וגופנית כשערך את צוואתו.
- בין המצווה לבין יורש אחר, שנהנה מחלק גדול יותר בעיזבון, התקיימו תנאי תלות וסיוע מקיף למדי.
- בימיו האחרונים של המצווה, לא היה קשר בינו לבין אנשים אחרים שאינם הנהנה מהצוואה.
- הנהנה מהצוואה היה מעורב למדי בעריכת הצוואה.
3# האם אפשר לחלק את העיזבון באופן שונה מהקבוע בצוואה?
התשובה אולי תפתיע אתכם, אבל היא חיובית. היורשים רשאים לקבוע חלוקת עיזבון שונה מהאמור בצוואה, בהתאם לאמור להלן:
הסדר בין יורשים
הסדר בין יורשים הוא הסכמה שנערכת בין היורשים, המחלקת את העיזבון באופן שונה מהקבוע בצוואה, בהתאם לרצון היורשים. כדי להגיע להסדר בין יורשים, על הצדדים לנהל הליך גישור, שבסופו הם יגיעו להסכם התואם את צרכיהם.
כדי שהסדר בין יורשים יהיה תקף על כל היורשים להסכים לחלוקה החדשה של העיזבון, והוא צריך להתבצע בטרם לקבלת העיזבון. הסדר המבוצע לאחר מכן, דינו כדינו של כל הסכם בין בעלי רכוש והוא לא פטור ממס. עוד חשוב לשים לב שההסדר חייב להתבצע מתוך כספי העיזבון בלבד. הסדר בין יורשים הכולל כספים או רכוש חיצוני לעיזבון, יחשב כהסכם רגיל שאינו פטור מתשלומי מס.
שימו לב שאמנם קבלת ירושה בישראל פטורה ממס, יחד עם זאת ישנם מקרים בהם יחול מס על היורשים. הדוגמא הנפוצה לכך היא מכירת דירה שהתקבלה בירושה. במקרים בהם מצוה מוריש את דירתו ל-2 ילדיו, והם מעוניינים לפרק את השותפות ולמכור את הדירה, הם יאלצו לשלם מס שבח. חלוקה אחרת של העיזבון, באמצעות הסכם בין יורשים, יכולה לסייע להם להימנע מתשלום המס.
כך למשל היורשים יכולים לקבוע שרק יורש אחד יקבל את הדירה, ובתמורה הוא יוותר על חלקים אחרים בעיזבון לטובת היורש השני. המשמעות היא שהיורש שיקבל את הדירה לא יאלץ לשלם מס שבח על מכירתה, והיורש השני יקבל את שווי מחצית הדירה, ללא תשלום מס שבח באמצעות נכסים אחרים מתוך העיזבון.
הסתלקות יורש מהעיזבון
דרך נוספת לחלק את העיזבון באופן שונה מהקבוע בצוואה, היא באמצעות הסתלקות של יורש מהעיזבון. יורש שקיבל חלק בעיזבון רשאי לוותר על חלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, וכל עוד הסתלקותו היא בתום לב, ולא במטרה להתחמק מנושים.
כדי להסתלק מהעיזבון, על היורש להגיש תצהיר לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט, לפני חלוקת העיזבון. בתצהיר, על היורש המסתלק לציין בו את פרטי הזהות שלו, את שיעור ההסתלקות שלו, וכן לציין לטובת מי הוא הסתלק. לבסוף על היורש המסתלק לאמת את התצהיר על ידי עורך דין.
4# מדוע חשוב לעדכן צוואות?
נסיבות החיים המשתנות מחייבות אותנו לעדכן צוואות נושנות, ולערוך צוואת חדשות שתואמות את הנסיבות העדכניות ואת הלך הרוח של הרצון שלכם כיום.
אדם שערך צוואה, רשאי לעדכן אותה מעת לעת, כל עוד הוא עדיין כשיר לערוך צוואה. עם השנים הרכוש שצברתם משתנה, יתכן שחלק מהרכוש כבר לא בבעלותכם, יתכן שצברתם רכוש חדש, יתכן שצברתם חובות כאלה ואחרים, יתכן שנפרדתם מבן הזוג, אולי אירע משבר בינכם לבין ילדיכם, או שחלילה לא עלינו, אחד מיורשיכם נפטר. צריך לתת את הדעת לכל אלה ולתת להם שיקוף בצוואה שתעדכנו.
כדי לעדכן צוואה, עליכם למעשה לבטל את הצוואה הישנה, ולערוך צוואה חדשה. אני ממליץ ללקוחותי לבטל את הצוואה הישנה על ידי השמדתה, ועל ידי מתן הודעה מפורשת באותה הדרך בה נערכה הצוואה הישנה, או באמצעות עריכת צוואה חדשה שאינה רק תוספת לצוואה הישנה.
5# האם אפשר להוריש חובות?
חובות של אדם לאחר מותו, עוברים ליורשיו. על כל יורש לפרוע את חובות העיזבון עד לגובה חלקו בעיזבון. על היורשים בעיזבון לפרסם הודעה ולזמן את הנושים לגבות את חובם. אי פרסום ההודעה עשויה לחייב את היורש בתשלום החובות, שוב, רק עד לגובה העיזבון.
לכן אני מקפיד מאוד כשאני מגיש בשם לקוחותיי בקשה לצו קיום צוואה או בקשה למתן צו ירושה – לשים לב לניהול תקין של ההליך, ולפרסומו, ובפרט אם ידוע על נושים של העיזבון.
6# כיצד מחלקים את העיזבון?
בסופו של יום, חלוקת העיזבון על פי הצוואה היא מורכבת מאוד. כללי הירושה בישראל מצד אחד מאפשרים למצווה להוריש כפי ראות עיניו, יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם הצוואה תיפסל. כמו כן ליורשים יש אפשרות לחלק את העיזבון באופן שונה מהאמור בצוואה.
תכנון נכון של חלוקת הירושה בטרם לחלוקתה, יסייע ליורשים להימנע מתשלום מס מיותר ולמקסם את שווי הירושה. לכן בטרם את מחלקים את העיזבון חשוב לבחון היטב את הצוואה, את הנסיבות בה היא נערכה, ואת הצרכים של כל אחד מהצדדים, כך שניתן יהיה לחלק את העיזבון בהתאם לרצון המצווה, ותוך התחשבות בצרכים שלכם.
מעל לארבעה עשורים של מאבק על צדק בסכסוכי ירושה
סכסוכי ירושה הם מהאתגרים המורכבים והרגישים ביותר במשפט הישראלי. בין אם אתם מתמודדים עם צוואה בעייתית, חשים שנעשה לכם עוול, או מבקשים להגן על זכויותיכם – אל תוותרו על הזכות שלכם לצדק. כעורך דין בעל ניסיון עשיר של עשרות שנים בתחום דיני הירושה, אני מזמין אתכם להתייעץ עמי ולקבל ליווי מקצועי שיבטיח את זכויותיכם תוך שמירה על יחסי המשפחה.
יחד נוכל למצוא את הדרך הנכונה עבורכם – בין אם באמצעות הליכי גישור, התנגדות לצוואה, או ניהול הליכי ירושה מורכבים. הניסיון מלמד שטיפול מקצועי ואחראי הוא המפתח להצלחה בתחום רגיש זה.
עו"ד לירושה יוסף גביזון
*התוכן עודכן ביום 6.2.2025