אם נושלתם מהירושה, אם הפעילו על המנוח/ה השפעה בלתי הוגנת, אם הצוואה לא מביאה לידי ביטוי את רצונו האמיתי של המנוח – אל תוותרו! כעורך דין בעל ניסיון עשיר בתחום הירושות וניהול סכסוכי הירושה אני יודע שניתן לתקן את המעוות ולשכנע את ביהמ"ש לעשות צדק גם אם נדמה שהסיכויים נגדכם.
תחום הירושה הוא תחום סבוך, שבנסיבות הקשות של האובדן והשכול, עשוי להשאיר משפחה מפולגת וקרועה. לשיטתי, הגם שטובת הלקוח תמיד עומדת לנגד עיניי – ניתן גם אחרת. עם הידע הנכון תוכלו לנהל הליך ירושה שידאג לצרכים שלכם ועדיין ישמור על אחדות המשפחה.
האם אפשר לנשל מירושה?
כולנו שמענו סיפורים כואבים על ילדים מסורים, שנושלו מהירושה של הוריהם העשירים, או על בן זוג שנושל מהירושה, לאחר עשרות שנים של זוגיות צמודה.
חשוב לדעת שחוק הירושה מאפשר למצווה לנשל כל אדם מהירושה, והוא אינו מחייב את המצווה להוריש אף חלק מהירושה שלו. כך גם הורה יכול לנשל את ילדו מהירושה בכל עת, והוא אינו חייב בהסברים מדוע נישל אותו מהירושה.
יחד עם זאת כשמנשלים אדם מירושה זה עלול להעלות תהיות לגבי תוקפה של הצוואה. כאשר יורש טבעי מנושל מהצוואה, חשוב לבחון את כל הפגמים בצוואה, בצורה שלה, בתוכן שלה, ולברר האם הייתה השפעה בלתי הוגנת או התערבות של יורש בעריכת הצוואה של המנוח.
במקרים אלה, ניתן יהיה לבטל את הצוואה, ולחלק את הירושה על פי הדין הכללי. כך יורש טבעי, כמו למשל ילד או בן זוג, יהיה זכאי לקבל את החלק המגיע לו בירושה על פי חוקי הירושה הכלליים.
האם ניתן לפסול צוואה בגין השפעה בלתי הוגנת?
הכלל המנחה בדיני הירושה הוא שמכבדים את רצון המצווה. אף על פי כן, לא בכל מקרה תכובד הצוואה, וישנם מקרים בהם ניתן לפסול אותה.
כך במקרה שהוכח שהיא נכתבה תחת השפעה בלתי הוגנת. טענה להשפעה בלתי הוגנת יכולה להיטען על ידי כל אדם בעל זיקה לצוואה. פירוש טענה זו הוא שהמצווה ערך את צוואתו כשהופעלו עליו איומים או לחצים, הוא היה תחת רמייה וכדומה. כלומר, הצוואה לא משקפת את רצונו האמיתי של המצווה ולכן דינה להיפסל.
כדי שהצוואה אכן תיפסל, יש להגיש את ההתנגדות לקיום הצוואה, בטרם ניתן צו קיום הצוואה. בנוסף, כדי שהצוואה תיפסל, המתנגד צריך להוכיח מספר טענות:
- המצווה לא היה עצמאי מבחינה מנטלית וגופנית כשערך את צוואתו.
- בין המצווה לבין יורש אחר, שנהנה מחלק גדול יותר בעיזבון, התקיימו תנאי תלות וסיוע מקיף למדי.
- בימיו האחרונים של המצווה, לא היה קשר בינו לבין אנשים אחרים שאינם הנהנה מהצוואה.
- הנהנה מהצוואה היה מעורב למדי בעריכת הצוואה.
האם אפשר לחלק את העיזבון באופן שונה מהקבוע בצוואה?
כן, היורשים רשאים לקבוע חלוקת עיזבון שונה מהאמור בצוואה, בהתאם לאמור להלן:
הסדר בין יורשים
הסדר בין יורשים הוא הסכמה שנערכת בין היורשים, המחלקת את העיזבון באופן שונה מהקבוע בצוואה, בהתאם לרצון היורשים. כדי להגיע להסדר בין יורשים, על הצדדים לנהל הליך גישור, שבסופו הם יגיעו להסכם התואם את צרכיהם.
כדי שהסדר בין יורשים יהיה תקף על כל היורשים להסכים לחלוקה החדשה של העיזבון, והוא צריך להתבצע בטרם לקבלת העיזבון. הסדר המבוצע לאחר מכן, דינו כדינו של כל הסכם בין בעלי רכוש והוא לא פטור ממס. עוד חשוב לשים לב שההסדר חייב להתבצע מתוך כספי העיזבון בלבד. הסדר בין יורשים הכולל כספים או רכוש חיצוני לעיזבון, יחשב כהסכם רגיל שאינו פטור מתשלומי מס.
שימו לב שאמנם קבלת ירושה בישראל פטורה ממס, יחד עם זאת ישנם מקרים בהם יחול מס על היורשים. הדוגמא הנפוצה לכך היא מכירת דירה שהתקבלה בירושה. במקרים בהם מצוה מוריש את דירתו ל-2 ילדיו, והם מעוניינים לפרק את השותפות ולמכור את הדירה, הם יאלצו לשלם מס שבח. חלוקה אחרת של העיזבון, באמצעות הסכם בין יורשים, יכולה לסייע להם להימנע מתשלום המס.
כך למשל היורשים יכולים לקבוע שרק יורש אחד יקבל את הדירה, ובתמורה הוא יוותר על חלקים אחרים בעיזבון לטובת היורש השני. המשמעות היא שהיורש שיקבל את הדירה לא יאלץ לשלם מס שבח על מכירתה, והיורש השני יקבל את שווי מחצית הדירה, ללא תשלום מס שבח באמצעות נכסים אחרים מתוך העיזבון.
הסתלקות יורש מהעיזבון
דרך נוספת לחלק את העיזבון באופן שונה מהקבוע בצוואה, היא באמצעות הסתלקות של יורש מהעיזבון. יורש שקיבל חלק בעיזבון רשאי לוותר על חלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, וכל עוד הסתלקותו היא בתום לב, ולא במטרה להתחמק מנושים.
כדי להסתלק מהעיזבון, על היורש להגיש תצהיר לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט, לפני חלוקת העיזבון. בתצהיר על היורש המסתלק לציין בו את פרטי הזהות שלו, את שיעור ההסתלקות שלו, וכן לציין לטובת מי הוא הסתלק. לבסוף על היורש המסתלק לאמת את התצהיר על ידי עורך דין.
מדוע חשוב לעדכן צוואות?
נסיבות החיים המשתנות, מחייבות אותנו לעדכן צוואות נושנות, ולערוך צוואת חדשות שתואמות את הנסיבות העדכניות ואת הלך הרוח של הרצון שלכם כיום.
אדם שערך צוואה, רשאי לעדכן אותה מעת לעת, כל עוד הוא עדיין כשיר לערוך צוואה. עם השנים הרכוש שצברתם משתנה, יתכן שחלק מהרכוש כבר לא בבעלותכם, יתכן שצברתם רכוש חדש, יתכן שצברתם חובות כאלה ואחרים, יתכן שנפרדתם מבן הזוג, אולי אירע משבר בינכם לבין ילדיכם, או שחלילה לא עלינו, אחד מיורשיכם נפטר.
כדי לעדכן צוואה, עליכם למעשה לבטל את הצוואה הישנה, ולערוך צוואה חדשה. צוואה ישנה תבוטל על ידי השמדתה, הודעה מפורשת באותה הדרך בה נערכה הצוואה הישנה, או באמצעות עריכת צוואה חדשה שאינה רק תוספת לצוואה הישנה.
האם אפשר להוריש חובות?
חובות של אדם לאחר מותו, עוברים ליורשיו. על כל יורש לפרוע את חובות העיזבון עד לגובה חלקו בעיזבון. על היורשים בעיזבון לפרסם הודעה ולזמן את הנושים לגבות את חובם. אי פרסום ההודעה עשויה לחייב את היורש בתשלום החובות עד לגובה כל העיזבון. לכן כשמגישים בקשה לצו קיום צוואה או בקשה למתן צו ירושה, חשוב לשים לב לניהול תקין של ההליך, ולפרסומו, בפרט אם ידוע על נושים של העיזבון.
למה מומלץ לפנות לעורך דין בעל ניסיון בתחום הירושה?
תחום הירושה הוא תחום סבוך ומורכב, שדורש בקיאות בחוק, בפסיקה ובפרקטיקה של ההתנהלות בפני הערכאות השיפוטיות.
תפקידיו של עורך דין בעל ניסיון בתחום הירושה הם:
- עריכת צוואה – עורך דין בעל ניסיון בתחום הירושה יסייע לכם לערוך צוואה שתקטין את הסיכוי לכך שתוגש התנגדות לצוואה, ותגביר את הסיכוי לכך שרצון המצווה יתקיים במלואו, לאחר אריכות ימים.
- להגיע להסכם בין יורשים – גם במקרים של מחלוקת בין היורשים, עורך דין עם ניסיון עשיר בתחום הירושה, בעל יכולת לנהל משא ומתן, יוכל לסייע ליורשים לחלק את העיזבון, באופן שתואם את הצורך שלהם, במינימום חיכוכים ביניהם, תוך שהם שומרים על אחדות המשפחה.
- סיוע ליורשים להתגונן מפני התנגדות לצוואה – פעמים לא מעטות מוגשת התנגדות לצוואה שלא בצדק, עורך דין בקיא בדיני הירושה יסייע לכם לקיים את הצוואה כלשונה.
- סיוע ליורשים להתנגד לקיום צוואה – עורך דין המתעסק בירושה יסייע ליורשים שנפגעו זכויותיהם בעיזבון, להתנגד לצוואה, במקרים בהם הצוואה אבדה, הושמדה, זויפה וכו'. כמו גם במקרים בהם הצוואה היא פגומה, המנוח לא היה צלול בדעתו, היורשים האחרים השפיעו על המנוח באופן בלתי הוגן או שהם התערבו בעריכת הצוואה.
איך בוחרים עורך דין העוסק בדיני ירושה?
ותק וניסיון בתחום דיני הירושה – עורך הדין שתבחרו לטפל בענייני הירושה שלכם, חייב להיות בעל ותק וניסיון בדיני הירושה. אין זה מספיק שעורך הדין יהיה בעל תואר ורישיון עורך דין, אלא עליו להבין בתחום הירושה. עליו להבין את רזי חוק הירושה הסבוך, להכיר את הפסיקה העדכנית ביותר בדיני הירושה המתחדשת עם הזמן, ולהיות בקיא בניהול ההליכים המורכבים אצל הרשם לענייני ירושה ובבית המשפט לענייני משפחה.
רגישות ויכולת ניהול משא ומתן בין בני משפחה – הליכי ירושה הם הליכים רגישים, המערבים סכסוכי משפחה עתיקים עם אבל ואובדן על מות המנוח. חשוב לשים לב שעורך דין לענייני ירושה שבחרתם הוא בעל יכולת לנהל משא ומתן במצבים רגישים כל כך. עורך דין מתאים באמת יכול להוביל אתכם לצלוח את הליכי הירושה בהסכמה, ובתקווה גם להצליח להגיע להסכם בין יורשים באופן שיקצר את התהליך.
מוניטין והמלצות – אין חכם כבעל ניסיון, ויחד עם כלל התכונות החשובות של עורך דין העוסק בתחום הירושה, חשוב גם לקבל המלצות על עורך הדין מלקוחותיו.
זמינות ועלות – כמובן שלעלויות הכרוכות בהליך ישנה משמעות בבחירת עורך דין העוסק בתחום הירושה, אך חשוב להבין שזו אינה חזות הכול. אם אתם רוצים להפחית עלויות חשוב לנסות לפנות להליכי גישור, ולהעדיף להשקיע כסף בבחירת עורך דין נכון עבורכם שגם יהיה זמין אליכם בעת הצורך.
חלוקה נכונה של העיזבון
בסופו של יום, חלוקת העיזבון על פי הצוואה היא מורכבת מאוד. כללי הירושה בישראל מצד אחד מאפשרים למצווה להוריש כפי ראות עיניו, יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם הצוואה תיפסל. כמו כן ליורשים יש אפשרות לחלק את העיזבון באופן שונה מהאמור בצוואה.
תכנון נכון של חלוקת הירושה בטרם לחלוקתה, יסייע ליורשים להימנע מתשלום מס מיותר ולמקסם את שווי הירושה. לכן בטרם את מחלקים את העיזבון חשוב לבחון היטב את הצוואה, את הנסיבות בה היא נערכה, ואת הצרכים של כל אחד מהצדדים, כך שניתן יהיה לחלק את העיזבון בהתאם לרצון המצווה, ותוך התחשבות בצרכים שלכם.
*התוכן עודכן ביום 24.9.24