Accordil_MainPic ירושות וצוואות
Accordil_MainPic ירושות וצוואות
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 053-6218290

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    סכסוכי ירושה בנחלות (מדריך משפטי)

    סכסוכי ירושה יכולים להרוס משפחות. ככל שהסכסוך מורכב יותר, כך גם הסיכוי לנזק למשפחה גדל. כשמדובר בהורשה של נחלה, סוג ייחודי של קרקע חקלאית, סכסוכי הירושה הם מורכבים בהרבה, ודורשים הבנה מעמיקה בנושא.

    כיצד מורישים נחלה כשיש כמה יורשים? מי ירש את הנחלה? האם היורשים שלא ירשו את הנחלה יקבלו פיצוי? האם ניתן להוריש נחלה בצוואה? מהו בן ממשיך בנחלה? ואיך ניתן לפתור סכסוכי ירושה בנחלות?

    סכסוכי ירושה בנחלות (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    כיצד מורישים נחלה כשיש כמה יורשים?

    נחלה ניתן להוריש רק ליורש אחד ובן זוגו. לכן כשיש מספר יורשים, הורשת הנחלה יכולה לגרום לסכסוכי ירושה. היורשים עשויים להסתכסך לגבי מי מהם היורש של הנחלה, והאם יתר היורשים יקבלו פיצוי עבור כך שהם אינם יורשים את הנחלה, ואם יקבלו פיצוי, מה גובה הפיצוי שיקבל כל יורש.

    כשיש מספר יורשים, אך לא מונה בן ממשיך, או כשאין צוואה, חוק הירושה קובע מי הוא היורש היחיד שיירש את הנחלה:

    מי היורש שירש את הנחלה מבין כל היורשים על פי חוק הירושה?

    על פי חוק הירושה, הנחלה תועבר במלואה לבן זוגו של המוריש, אם הוא נותר בחיים, והוא מוכן ומסוגל לקיים את הנחלה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      אם לא נותר בן זוג, או שהוא אינו רוצה או לא מסוגל לקיים את הנחלה, הנחלה תעבור במלואה לאחד מיתר יורשיו של המנוח.

      מבין כל יתר היורשים יזכה בנחלה, היורש שמוכן ומסוגל לקיים את הנחלה. אם אין הסכמה של היורשים, מי הוא היורש שמסוגל לקיים את הנחלה, בית המשפט יקבע זאת על פי נסיבות המקרה. למשל אם הוא עסק קודם לכן בניהול הנחלה, הפעיל את המשק, גר במשק, התקבל לאגודה ועוד, יתכן והנסיבות יעידו על כך שהוא מסוגל לקיים את המשק.

      האם על פי חוק הירושה היורשים שלא ירשו את הנחלה יקבלו פיצוי?

      על פי חוק הירושה, היורש שיקבל את הנחלה לידיו בהעדר צוואה או בהעדר מינוי בן ממשיך, יפצה את יתר היורשים, אם שווי הנחלה עולה על החלק היחסי המגיע לו על פי העיזבון.

      נדגים את זה במספרים:

      נניח שהיורש הוא בנו של המנוח והוא יורש יחד עם 2 אחיו; על פי החוק, לכל אחד מהאחים מגיע 1/3 מהירושה.

      במקרה בו שווי הנחלה מגיע לשווי 1/3 מהירושה, כפי המגיע לו מהעיזבון, הוא לא יידרש לפצות את אחיו, שכן כל אח יקבל את חלקו. אך אם הנחלה שווה למשל 1/2 משווי הירושה, הוא יידרש לפצות כל אח ב-1/12 משווי הירושה, על מנת לאזן את הירושה, כך שכל אחד מהאחים יזכה לבסוף לקבל 1/3 מהירושה, לאחר הפיצוי.

      שווי הנחלה יוסכם על ידי היורשים. במקרה שהיורשים אינם מסוגלים להגיע להסכמה ביניהם, בית המשפט הוא שיקבע את שווי הנחלה, בהתאם לנסיבות.

      האם ניתן להוריש נחלה בצוואה?

      ככלל ניתן להוריש נחלה באמצעות צוואה. אך כאשר מוריש קובע הוראת צוואה המורישה את הנחלה, עליו לשים לב שההוראה חייבת להיות בהתאם לחוק, כלומר על הצוואה להתחשב בהסכמי המשבצת שחלים על הנחלה, ואם הם מאפשרים להוריש את הנחלה באמצעות צוואה, ובאילו תנאים.

      כמובן שגם באמצעות צוואה, לא ניתן להוריש את הנחלה ליותר מיורש אחד, ועל המוריש לבחור מי הוא היורש שירש את הנחלה, והאם עליו יהיה לפצות את יתר היורשים.

      מהו בן ממשיך בנחלה?

      בן ממשיך הוא מי שמונה על ידי בעל הזכויות בנחלה, להמשיך לקיים את הנחלה לאחר מותו. המשמעות של בן ממשיך, היא שבמשך כל חיי בעלי הזכויות בנחלה, הוא ימשיך להיות בעל הזכויות בה, והזכות הקניינית של הבן הממשיך על הנחלה, תתקיים רק לאחר מותו של בעל הזכויות בנחלה.

      יחד עם זאת, חשוב להבין שרישום בן ממשיך מעניק לו זכויות רשומות בנחלה גם בחיי המוריש, כך שבעלי הזכויות בנחלה לא יכולים למכור את הנחלה, או לבטל את הזכויות שלו כבן ממשיך, אלא במקרים מיוחדים.

      כיצד משפיע השינוי בהסכמי החכירה לדורות על סכסוכי ירושה בנחלות?

      הסכם חכירה לדורות, הוא הסכם שמאפשר לבעל הזכויות בנחלה לרכוש את הנחלה, בתנאים שנקבעו, ולמעשה לקבל עליה בעלות, המאפשרת לו גם להוריש את הנחלה בדומה להורשת נכס אחר.

      מדובר בשינוי משמעותי על סכסוכי ירושה בנחלות. בעבר לבן הזוג של בעל הזכויות בנחלה, היו זכויות יוצאות דופן, כך הוא זכה לרשת את הנחלה כולה בעצמו, אם הוא עמד בתנאי לפיו הוא מסוגל לקיים אותה. במקרה שנחתם הסכם חכירה, בן הזוג מאבד זכות זו, והוא עשוי לאבד את מקום מגוריו, ולהיאלץ לצאת מהנחלה.

      בעבר לבן הזוג של בעל הנחלה, היו זכויות יוצאות דופן, כך הוא זכה לרשת את הנחלה כולה בעצמו.

      איך ניתן לפתור סכסוכי ירושה בנחלות?

      בשורה התחתונה, סכסוכי ירושה בנחלות הם מורכבים יותר מסכסוכי ירושה רגילים, שכן הם כפופים לא רק לרצון המוריש אלא גם לחוקים בעניין נחלות, ולהסכמי המשבצת עם רשות מקרקעי ישראל, האגודה השיתופית והסוכנות היהודית.

      חוקים והסכמים אלה עשויים ליצור בעיות מורכבות, בעיקר מפני שלא תמיד ניתן לערוך צוואה, ופעמים רבות לא ממונה בן ממשיך עוד בחיים.

      אף על פי כן, עורך דין ירושה יכול להקל על סכסוך הירושה, ולעזור ליורשים להגיע להסכמות בעניין הנחלה וחלוקת הירושה, באמצעות הסכם בין יורשים, וכך לחסוך בעלויות העצומות של סכסוך ירושה.

      אנחנו עושים מאמץ לדייק, לעדכן ולחדש את התוכן המופיע בפורטל ירושות וצוואות – Accordil. יחד עם זאת מובהר, כי אין להסתמך על האמור באתר ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני. העושה שימוש בתוכן לצרכיו, עושה כן על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 053-6218290 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף