Accordil_MainPic ירושות וצוואות
Accordil_MainPic ירושות וצוואות
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 053-6218290

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    סכסוכי ירושה בין ידועים בציבור – 7 דברים שחשוב שתדעו

    מעמדו של ידוע בציבור אינו מוסדר בחקיקה באופן רשמי. על אף שישנם חוקים רבים המשפרים את מעמדו של הידוע בציבור, הסדר זה מהווה קרקע פורייה לסכסוכי ירושה רבים בין ידועים בציבור.

    האם ידועים בציבור זכאים לרשת? מתי ידועים בציבור לא זכאים לרשת? איך אפשר למנוע סכסוכי ירושה של ידועים בציבור? והאם אפשר למנוע מידוע בציבור לרשת? לפניכם 7 דברים שחשוב שתדעו על סכסוכי ירושה בין ידועים בציבור.

    תוכן עניינים

    1# גם ידועים בציבור זכאים לרשת

    סעיף 55 לחוק הירושה קובע שידועים בציבור שאינם נשואים, יורשים בן זוג שלא ערך צוואה, כמו בני זוג נשואים. לצורך כך על ידועים בציבור להוכיח שהם בני זוג, ושהייתה להם כוונת שיתוף כלכלית.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      חשוב שתדעו שאין רשימה מחייבת של נסיבות שמוכיחות שבני זוג הם ידועים בציבור עם כוונת שיתוף, אך ישנן נסיבות רבות שיכולות להעיד על כך במצטבר. הנסיבות נלמדות מאורך הקשר בין בני הזוג, אופי הקשר, מגורים משותפים, חשבונות בנק משותפים, השקעות משותפות, נטילת חובות משותפים ועוד.

      2# ידוע בציבור של אדם נשוי לא יורש

      ישנם סכסוכי ירושה שמתנהלים בין ידוע בציבור, לבין בן הזוג הפרוד של המנוח. חוק הירושה קובע שידוע בציבור יכול לרשת בתנאי שגם הוא וגם בן הזוג שנפטר לא היה נשואים בעת מות בן הזוג. חשוב שתדעו, שעל פי חוק הירושה, אדם פרוד הוא עדיין נשוי כדין, גם אם הוא לא התגורר עם המנוח. לפיכך, ככלל, ידוע בציבור של אדם נשוי, לא ירש אותו.

      3# ידועים בציבור שנפרדו לפני הפטירה, לא יורשים

      סכסוכי ירושה נוספים שמתנהלים, בעיקר בין ילדי המנוח לידוע בציבור, מתנהלים תוך הטענה שהמנוח והידוע בציבור נפרדו עוד לפני הפטירה. על פי החוק, על מנת שידוע בציבור ירש, עליו לחיות חיי משפחה עם המנוח, ערב מותו. המשמעות היא שאם המנוח והידוע בציבור נפרדו לפני כן, הידוע בציבור לא זכאי לרשת עוד את המנוח.

      4# ידועים בציבור עשויים להיות זכאים למחצית מהרכוש המשותף

      פעמים רבות סכסוכי ירושה מתחילים עוד בחיי המנוח, למשל כשהילדים לא מקבלים את בת או בן הזוג החדש/ה של ההורה שלהם. ישנם גם מקרים שהילדים כלל לא מודעים לכך שלהורה שלהם יש בן זוג חדש, או שיש חילוקי דעות ביניהם אם הוא נחשב לידוע בציבור שזכאי לרשת את ההורה שלהם.

      חשוב שתדעו שמעבר לכך שידוע בציבור זכאי לרשת את בן זוגו, הוא גם עשוי להיות זכאים למחצית מהרכוש המשותף שחלק עם המנוח מכוח הסכם חיים משותפים, או מכוח הלכת השיתוף, וזאת בנוסף לחלקו בירושה.

      כך למשל ידוע בציבור עשוי לקבל מחצית מדירת המגורים המשותפת מכוח השיתוף הספציפי בדירה, ובנוסף לכך גם רשת את חלקו בדירה מכוח חוק הירושה.

      5# הסכם חיים משותפים יכול למנוע סכסוכי ירושה בין ידועים בציבור

      בשונה מבני זוג נשואים, שם יש מועד רשמי לפרידה, ברגע מתן הגט, אצל בני זוג ידועים בציבור, אין מועד רשמי קבוע לרגע הפרידה. בהסכם חיים משותפים, ניתן לקבוע מתי בני הזוג לא ייחשבו עוד בני זוג, וכך ליצור מועד רשמי לרגע הפרידה. למשל ניתן לקבוע שהצדדים לא יחשבו בני זוג ברגע עזיבת הבית, או מספר ימים לאחר מתן הודעה מראש וכו'.

      בנוסף, בתי המשפט קבעו שידועים בציבור רשאים לקבוע בהסכם חיים משותפים, שהידוע בציבור לא זכאי לרשת על פי סעיף 55 לחוק הירושה, אלא רק אם בן הזוג יקבע אחרת בצוואה שיערוך. כך במקרים בהם בן הזוג נפטר מבלי שערך צוואה, בן הזוג הידוע בציבור לא ירש אותו.

      6# צוואה מונעת את מרבית סכסוכי הירושה בין ידועים בציבור

      הדרך הפשוטה ביותר למנוע סכסוכי ירושה בין ידועים בציבור, היא באמצעות צוואה. בעזרת צוואה ניתן למנוע מידוע בציבור לרשת, או לקבוע אילו חלקים להשאיר לו ואילו חלקים יעברו לילדים או לכל אדם אחר. כך למשל אם אתם מנהלים פרק ב' בחייכם, ורוצים להבטיח את הירושה שלכם לילדים, כדאי שתערכו צוואה מבעוד מועד, ותמנעו סכסוכי ירושה קשים בעתיד.

      7# ידועים בציבור רשאים לערוך צוואה הדדית

      בדומה לבני זוג נשואים, גם ידועים בציבור נחשבים בני זוג, והם רשאים לערוך צוואות הדדיות שיסתמכו זו על זו.

      באמצעות צוואה הדדית, בני הזוג הידועים בציבור יכולים מצד אחד לקבוע מה הרכוש שיקבל בן זוגם לאחר המוות, ומצד שני להבטיח את העברת הרכוש לילדיהם, לאחר מותו של בן הזוג. כך בני הזוג יכולים לחסוך סכסוכי ירושה בין ידועים בציבור, הנוגעים לירושה ולרכוש המשותף שלהם.

      אנחנו עושים מאמץ לדייק, לעדכן ולחדש את התוכן המופיע בפורטל ירושות וצוואות – Accordil. יחד עם זאת מובהר, כי אין להסתמך על האמור באתר ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני. העושה שימוש בתוכן לצרכיו, עושה כן על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 053-6218290 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף