Accordil_MainPic ירושות וצוואות
Accordil_MainPic ירושות וצוואות
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 053-6218290

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    האם יכול להיות שהורישו לכם נכס שאף פעם לא תוכלו לקבל? (מדריך משפטי)

    קרוב משפחה או אדם שהכרתם נפטר, והשאיר צוואה בה הוא מוריש לכם חלק מהרכוש שלכם. פניתם בבקשה לצו קיום צוואה, וגיליתם שהנכס שקיבלתם בירושה, לא קיים או לא נמצא עוד בבעלות המנוח. האם זה יתכן?

    האם יכול להיות שהורישו לכם נכס שאף פעם לא תוכלו לקבל? וכיצד תוכלו להתמודד עם ירושה של נכס שלא קיים? תביעה להיקף גדרי עיזבון באה לתת מענה למקרים בהם אינכם מתנגדים לצוואה עצמה, אלא להיקף הנכסים שנשארו למנוח בעיזבון.

    האם יכול להיות שהורישו לכם נכס שאף פעם לא תוכלו לקבל? (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    מתי לא תזכו לקבל נכס שהורישו לכם מהעיזבון?

    על מנת לרשת נכס מהעיזבון, הנכס חייב להיות חלק מהעיזבון לאחר מות המנוח. כלומר, במקרים בהם המנוח מכר את הנכס, איבד את הנכס, העניק אותו במתנה או שהנכס הושמד בדרך כזו או אחרת, לא תוכלו לקבל את הנכס.

    כך למשל במקרה בו מנוח הוריש דירה בצוואה אך לאחר מכן העניק אותה במתנה לאחד היורשים, מנוח העניק בצוואה תכשיטים שלאחר מכן נגנבו או אבדו, או במקרה שהמנוח שהעניק בירושה עסק שלאחר מכן פשט את הרגל והמנוח סגר אותו.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      האם ניתן לקבל נכס אחר חלף הנכס שלא קיים שירשתם?

      יורש שקיבל חלק בעיזבון

      יורש שזכאי לרשת חלק לא מסוים בעיזבון, למשל שליש מהעיזבון, ונכס מסוים שהוענק בצוואה אינו נמצא בעיזבון, יוכל לקבל חלקים אחרים בעיזבון כך שהוא יזכה בחלק המגיע לו בירושה, גם במקרים בהם הנכס שצוין בצוואה, לא קיים עוד. יחד עם זאת, את הנכס שלא קיים, הוא לא יוכל לקבל במסגרת בקשה או התנגדות למתן צו קיום צוואה.

      יורש שקיבל מנה בעיזבון

      מנה בעיזבון, היא ירושה של נכס, או חלק ספציפי אחר בעיזבון. במקרים שמנוח הוריש ליורש מנה בעיזבון, כמו למשל את בית המגורים, ולאחר מכן מכר אותו, כך שהנכס לא נמצא עוד בבעלותו והוא אינו יכול להוריש אותו, היורש לא יוכל לקבל נכס אחר במקומו, ללא הוראה מפורשת הקובעת אחרת.

      לכן כשמורישים ליורש מנה בעיזבון, חשוב לתת את הדעת על מקרים בהם הנכס לא יהיה עוד בבעלותכם.

      עורך דין ירושה, יכול לסייע לכם לנסח הוראת צוואה מתאימה, שתגן על מי שיורש מנה בעיזבון. כך למשל ניתן לקבוע שבמקרה של מכירת הבית, היורש ירש את הכסף שתקבלו בתמורה למכירת הבית, או את הבית חלופי שתרכשו במקומו, או כל הוראה אחרת שתיתן מענה לסוגיה האפשרית.

      כיצד הענקת מתנות בחיי המוריש יכולה לרוקן את העיזבון?

      אנשים רבים עשויים להעניק מתנות במהלך חייהם. הענקת מתנה אינה שמורה רק לבני המעמד הסוציואקונומי הבינוי או הגבוה, והיא אינה חייבת להיות גרנדיוזית כמו הענקת בית במתנה, יתכן גם שמדובר בהענקת כספים לאחד הילדים, שבמצטבר, מרוקנת את כספיו של המנוח, או בהענקת כספי חסכון ללא תמורה.

      ניטול דוגמא, אבא לשלושה ילדים, הוריש לשלושתם את כל כספי הפיקדון שחסך כל חייו. לאחר אריכות ימים אביהם של שלושת הילדים, נפטר בשיבה טובה. הילדים פותחים את הצוואה, ומבקשים לקיים אותה.

      לאחר שהם מקבלים צו קיום צוואה, ופונים לבנק לממש את הפיקדון, הילדים מגלים להפתעתם, כי בפיקדון לא נותר ולו שקל אחד. לשלושת הילדים מתברר, שבערוב ימיו, אביהם היקר השתמש בכספי הפיקדון והעניק אותו במתנה לשכן רחוק, שלא היה לו קשר שגרתי עם האב.

      השכן אינו יורש בצוואה, והילדים אינם מתנגדים לצוואת האב, אלא הם מבקשים שהשכן ישיב את המתנה שקיבל מאביהם, לקופת העיזבון. במקרה זה עליהם להגיש תביעה להיקף גדרי העיזבון.

      מהי תביעה להיקף גדרי העיזבון?

      לכולנו מוכרת הסיטואציה בה יורשים מתנגדים למהות הצוואה, הם אינם מסכימים עם חלוקת הרכוש בצוואה, הם טוענים כנגד כשרותו של המנוח, השפעה בלתי הוגנת עליו, או הוראה כזו או אחרת בצוואה. במקרים אלו, על היורשים המתנגדים לאמור בצוואה, להגיש בקשה להתנגדות לקיום צו צוואה. ההליך שיתנהל יבחן את מהות הצוואה ותוכנה, ואת כשירותו של המנוח.

      אך מה עושים כשאין כל התנגדות לאמור בצוואה, והיורשים מקבלים כתורה מסיני את רצונו של המנוח בצוואתו לחלק את רכושו כפי שציווה, ולמרות כל זאת, הם אינם יכולים לממש את הצוואה, שכן יש בה נכסים שאינם עוד בבעלות המנוח? האם היורשים נידונו לרשת רק את החלק המצומצם שנותר בעיזבון המנוח?

      התשובה היא בשלילה. במקרים אלו, היורשים אמנם אינם יכולים להתנגד לצוואה, לה הם מסכימים. אך הם יכולים להגיש תביעה להיקף גדרי העיזבון.

      תביעה להיקף גדרי העיזבון היא תביעה שמטרתה לקבוע מה הנכסים השייכים לעיזבון. בתביעה תיבחן כשרותו המשפטית של המנוח, במועד הענקת מתנות או כספים שהקטינו את גדרי העיזבון. במקרה שימצא שהמנוח העניק מתנה כשהוא אינו כשיר משפטית, בית המשפט יורה על השבת המתנה לעיזבון, מה שיגדיל את היקף העיזבון, ויאפשר ליורשים לקבל את הנכס על פי הצוואה.

      תביעה להיקף גדרי העיזבון היא תביעה שמטרתה לקבוע מה הנכסים השייכים לעיזבון.

      מי הזיז את הירושה שלי?

      בשורה התחתונה, בהחלט יתכן שהורישו לכם נכס, שאינו חלק מעיזבון המנוח. החיים רצופים שינויים שיכולים להתרחש, ולשנות את היקף העיזבון.

      שינוי היקף עיזבונו של המנוח יכול להתרחש בנסיבות שונות, חלקן לגיטימיות. כמו למשל מנוח שעשה שימוש בכספים שהעניק בצוואה, מתוך הרצון החופשי שלו. במקרים אלו, היורשים יאלצו להתמודד עם השינוי שבחר המנוח לעשות בחייו לאחר עריכת הצוואה, וירשו את העיזבון שנותר למנוח לאחר מותו.

      אך חלק מהנסיבות לשינוי היקף העיזבון, אינן לגיטימיות, כמו למשל מנוח שהעניק לילדו נכס במתנה, כשהוא אינו כשיר לקבל החלטות. במקרים אלה, ניתן להגיש תביעה להיקף גדרי עיזבון, ולבקש להשיב את הנכסים שהתקבלו בניגוד לרצונו החופשי של המנוח, לגדרי העיזבון, כך שהיורשים יזכו בחלקם בירושת המנוח, כדין.

      אנחנו עושים מאמץ לדייק, לעדכן ולחדש את התוכן המופיע בפורטל ירושות וצוואות – Accordil. יחד עם זאת מובהר, כי אין להסתמך על האמור באתר ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני. העושה שימוש בתוכן לצרכיו, עושה כן על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 053-6218290 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף