ככלל, חוק הירושה קובע כי צוואה, למעט צוואה בעל פה, תוכח באמצעות הגשת הצוואה המקורית. כל עוד קיימת צוואה מקורית, על היורשים להגיש את המקור. יחד עם זאת, החוק מותיר לבית המשפט שיקול דעת לעשות שימוש בהעתק, במקרים בהם הצוואה אבדה.
מה יעשו יורשים שאיבדו את הצוואה? מתי בית המשפט יאפשר שימוש בהעתק צוואה? מה דינו של יורש שאיבד צוואה? וכיצד מומלץ לשמור על צוואה? אם אין בידיכם עותק מקורי של הצוואה, לפניכם מדריך משפטי מקצועי עם כל מה שחשוב שתדעו על צוואה שאבדה.
מה עושים כשהצוואה המקורית אבדה?
במקרים בהם הצוואה המקורית אבדה, ניתן לפנות לבית המשפט או לרשם לענייני ירושה בבקשה להגשת העתק צוואה או הוכחת הצוואה המקורית בכל אופן אחר. בקשה לקיום העתק צוואה שהוגשה בפני הרשם, תועבר לדיון בפני בית המשפט לענייני משפחה.
האם ניתן לעשות שימוש בהעתק הצוואה?
בית המשפט רשאי להתיר שימוש בהעתק צוואה, אם הוכח בפניו שהצוואה המקורית שנחתמה הייתה באותו הנוסח של ההעתק. כמו כן יש להוכיח שאי-אפשר להגיש את המקור, או שהמקור הושמד בדרך או בנסיבות שאינן מבטלות את הצוואה.
מהי צוואה שהושמדה בדרך שמבטלת את הצוואה?
חוק הירושה השתכ"ה-1965 מאפשר לבטל צוואה באמצעות השמדתה. בהעדר צוואה מקורית שהושמדה בטרם למותו של המנוח, עולה חזקת ההשמדה, לפיה המצווה השמיד אותה והוא התכוון לבטל את הצוואה. על מנת לעשות שימוש בהעתק צוואה, יש להוכיח שהצוואה לא הושמדה בכוונה על ידי המצווה בעצמו.
צוואה שהושמדה לאחר מותו של המצווה
כאשר מוכח שהצוואה הושמדה לאחר מותו של המצווה, לא עולה הקושי לפיו המצווה התכוון לבטל את הצוואה, ולכן נטל ההוכחה לעשות שימוש בהעתק הצוואה הוא פשוט יותר. יחד עם זאת עדיין יש צורך להוכיח כי אכן מדובר בעותק של הצוואה המקורית.
כיצד כדאי למצווה להשמיד את צוואתו?
חוק הירושה קבע 3 דרכים לביטול צוואה, באמצעות השמדתה, באמצעות ביטול מפורש באחת מהדרכים לעשיית צוואה, ובאמצעות עריכת צוואה חדשה הסותרת את קודמתה.
השמדת צוואה במטרה לבטל אותה, לא מבטיחה את ביטול הצוואה. כך למשל, אם המצווה לא השמיד את כל העותקים של הצוואה, היורשים עלולים למצוא עותק של הצוואה, ולהביא לקיום הצוואה שבוטלה על ידו של המצווה.
לפיכך, על מנת לבטל צוואה מומלץ לא להסתפק רק בהשמדתה, אלא גם לבטל אותה באחת מהדרכים הפוזיטיביות לביטול צוואה:
ביטול צוואה במפורש – ביטול הצוואה באותה הדרך בה המצווה ערך את הצוואה. כך אם המצווה ערך צוואה בעדים, עליו לבטלה בפני העדים. אם ערך אותה בכתב ידו, עליו לבטלה בכתב ידו וכיוצ"ב.
משמעות ביטול הצוואה בדרך זו, היא כי הצוואה תבוטל, וכל עוד אין צוואה תקפה אחרת, הרכוש יחולק בהתאם לדיני הירושה הכלליים, ליורשים על פי דין.
עריכת צוואה חדשה – מצווה שעורך צוואה חדשה מבטל את הצוואה הקודמת שערך, אף אם לא קבע זאת בבירור בצוואה חדשה, וכל עוד היא סותרת את הצוואה הקודמת.
דרך ביטול צוואה זו היא מומלצת ביותר, שכן מלבד ביטול הצוואה, המצווה גם עורך צוואה חדשה וקובע בעצמו כיצד יחולק רכושו לאחר מותו.
מה דינו של יורש שאיבד צוואה?
חוק העונשין קובע כי מי שהזיק בזון לצוואה ומי שהסתיר צוואה מתוך כוונה להונות, עובר עבירות פליליות, שדינן עד 5 שנות מאסר בפועל.
בנוסף חוק הירושה קובע שמי שהורשע על כך שהעלים או השמיד את צוואתו האחרונה של המוריש יהיה פסול מלרשת את המוריש.
יודגש כי על מנת להרשיע יורש שאיבד צוואה, נדרשת הרשעה פלילית הקובעת שהוא העלים או השמיד את הצוואה. לצורך הרשעה פלילית יש להוכיח זדון או כוונה של היורש להונות. המשמעות היא שיורש שאיבד את הצוואה בטעות או בתאונה (למשל בשריפה), לא יעמוד לדין פלילי ולא יהיה פסול לרשת את המצווה.
איך כדאי לשמור על הצוואה?
בשורה התחתונה, ניתן להוכיח צוואה מקורית שאבדה באמצעות העתק הצוואה, אם בית המשפט מתיר לעשות זאת, לאחר שהוכח בפניו שמדובר בהעתק של הצוואה, ושהצוואה אבדה או הושמדה לא על ידי המצווה בעצמו. יחד עם זאת מדובר בנטל הוכחה שאינו פשוט.
על כן, על מנת לשמור על הצוואה, מומלץ להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושה, שם הצוואה תופקד באופן פיזי, ובנוסף לכך ישמר עותק מקוון, שהחזקה היא כי הוא תואם למקור. בנוסף מומלץ לשמור עותקים נוספים גם אצל המצווה.
ככל שהמצווה יבקש לבטל את הצוואה, מומלץ לו שלא להסתפק בהשמדתה ובהשמדת כל עותקיה בלבד, אלא לבטל אותה גם באופן מפורש, בדרך בה ערך את הצוואה או באמצעות עריכת צוואה חדשה.