אדם עורך צוואה עוד בחייו (בהנחה ובתקווה שעורך אותה תוך הקפדה על הכללים לעריכתה על מנת שלא ניתן יהיה לבטלה) לא רק כדי למנוע סכסוכים משפחתיים או מאבקים משפטיים בעתיד, אלא אף כדי לתכנן (ויש יאמרו לשלוט) על עתיד עיזבונו ועל עתיד יורשיו ככל שניתן.
אחד מהכלים הידועים לעשות זאת, הינו קביעת "תנאי מתלה" בהוראות הצוואה ומשמעו למעשה, הינו כי המצווה קובע עוד בחייו כי אדם מסוים יוכל ליהנות מפרי עיזבונו ויהפוך בעצם ליורש רק בהתקיים אותו התנאי או בהגיע מועד מסוים.
מהו תנאי מתלה בצוואה בעצם?
כחלק מחופש הביטוי ו"היצירה" שיכולים מצווים לנהוג בצוואתם, עומדת להם אף האפשרות לקבוע לגבי יורש (או יורשים) פוטנציאליים, כי הם ייכנסו להגדרת "יורשים" בפועל, רק בהתקיים תנאי מסוים או במועד מסוים.
למשל – אדם יכול לקבוע בצוואתו כי בנו הקטין יהיה זכאי לקבלת נתח מהירושה רק בהגיעו לגיל 30 או רק בהשלימו שירות צבאי מלא.
תנאי מתלה – ביטוי נוסף לשליטת המנוח לאחר פטירתו
ידוע הוא , כי צוואה הינה ביטוי של כל רחשי ליבו ורצונותיו של המצווה עוד בחייו לגבי מה ייעשה לגבי כל רכושו וזכויותיו עלי אדמות ביום שלאחר פטירתו וחשוב מכך, על ידי מי ייעשה.
בעוד שרוב הצוואות עודן סטנדרטיות במובן בו בדרך כלל מפרט המצווה בצוואתו איזה רכוש יוענק למי מיורשיו (אם בכלל), הרי שניתן לראות בשנים האחרונות כי מצווים רבים בוחרים להגביל את עצם מתן קבלת הירושה רק בהתקיים תנאים מסוימים או בהגיע מועד מסוים.
ומדוע ? התנהלות זו בעצם מהווה ביטוי נוסף של רצון המצווה לשלוט ביורשיו לאחר פטירתו, כאשר ביטוי זה בפועל (ואם לא נעשה נכון) מביא לסכסוכים בין היורשים, להגשת התנגדויות לצוואה ולעיתים קרובות, אף לפסילת הצוואה או הוראות בה.
מעוניין לקבוע תנאי מתלה – עשה זאת נכון
כמובן שלעשות זאת נכון משמע (על פי רוב) להתייעץ עם עורך דין מומחה לצוואות אשר יוודא כי התנאי המתלה בו חשקה נפשך, אכן יהיה בר תוקף אף לאחר פטירתך והוא זה אשר ידאג :
- להקפיד כי התנאי ינוסח בבהירות ובפשטות.
- להקפיד כי התנאי יהיה חוקי, אפשרי ומוסרי.
- למנות מנהל עיזבון אשר יהיה אחראי לביצוע אותו תנאי או לדאוג לחלוקת העיזבון במועד מסוים ואם לא יהיה אפשרי – לדאוג כי הנתח המותנה בעיזבון יחולק באופן שווה בין יתר יורשי המנוח.
לא כל תנאי מתלה בצוואה יוכל לעמוד
כמו בכל הקשור לעריכת צוואה באופן מקצועי ויסודי, גם פה ועל מנת שאותו תנאי מתלה שקבע המצווה אכן יוכל לעמוד בצוואה, עליו לעמוד באמות מידה הקבועות בחוק ובפסיקה שאחרת, תהווה הצוואה מצע נוח להגשת התנגדויות רבות. כך התנאי המתלה חייב להיות :
- מוסרי – תנאי שאינו מוסרי לא יוכל לעמוד ודינו ברוב המקרים בטלות ולמשל: תנאי המתנה קבלת ירושה בגירושין מבת הזוג בוודאי שאינו מוסרי, או תנאי הדורש מיורש לשנות את נטיותיו המיניות על מנת לקבל את נתחו בירושה.
- חוקי – תנאי הדורש מיורש פוטנציאלי לבצע עבירה בכדי לזכות בירושה כמובן שאינו חוקי ואינו יכול להתקיים.
- אפשרי / הגיוני – בכל הכבוד לרצון המצווה, התניית קבלת ירושה בביצוע פעולה שאינה אפשרית או לא הגיונית (כמו דרישה מאדם בן 70 להיות אסטרונאוט) דינה ככל הנראה בטלות.
לא הקפדת – התנאי המתלה יבוטל
סביר להניח כי אם לא הקפיד המצווה על כל האמור, רוב הסיכויים שתוגש התנגדות לקיום הצוואה במתכונת הקיימת ובית המשפט הוא זה אשר יבחן את מהות התנאי המתלה ואם יגיע למסקנה כי לא עומד בתנאי החוק והפסיקה – יבוטל.
אם כן – נכון הוא כי יש למצווה חופש בחירה וחופש ציווי להורות ככל שעולה על רוחו במסגרת צוואה אך השמיים אינם הגבול והוא חייב להקפיד לעשות זאת באופן נכון שאחרת, פשוט יבוטל התנאי כלומר, יבוטל רצונו האחרון.