הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, ניצבים בפני דילמות רבות כאשר הם מבקשים להוריש להם מבלי לפגוע בשאר הילדים. עליהם להעריך בחכמה את מידת העצמאות של הילדים עם הצרכים המיוחדים, את הדינמיקה המשפחתית, ואת התמיכה לה יזכו מיתר בני המשפחה לאחר מות ההורים.
על מנת להמשיך להגן על צרכיהם המיוחדים של ילדיכם מבלי ליצור מחלוקות וסכסוכי ירושה עתידיים בין היורשים, חשוב לנו שתקבלו את המידע הנחוץ להורשה חכמה וצופה פני עתיד לילדים בעלי צרכים מיוחדים.
האם כדאי להוריש חלק גדול יותר מהירושה לילדים עם צרכים מיוחדים?
הדילמה העיקרית של הורים לילדים עם צרכים מיוחדים היא כיצד לחלק את הירושה בין כל הילדים. האם להעניק לכל הילדים את הרכוש בחלוקה שווה ולא לקפח אף ילד? או שמא עליכם לחלק את הרכוש באופן לא שוויוני במטרה לדאוג לילדים בעלי הצרכים המיוחדים ולחזק אותם כלכלית?
מחד, חלוקה שוויונית של הרכוש עשויה שלא לספק את צרכיהם של הילדים עם הצרכים המיוחדים, ולהשאירם ללא מעטפת כלכלית מספקת.
מאידך, חלוקה לא שוויונית של הרכוש, עשויה לגרום לתחושת קיפוח של יתר האחים, שמבוססת לרוב גם על רגשות ישנים מילדותם של דחיקת צרכיהם לטובת אחיהם בעלי הצרכים המיוחדים, ובכך לסכסוך חריף בין האחים, ולהשארת הילדים בעלי הצרכים המיוחדים ללא מעטפת משפחתית תומכת.
זוהי דילמה מורכבת שהפתרון לה תלוי בנסיבות המשפחתיות, בדינמיקה המשפחתית ובמידת העצמאות של הילדים.
3 טיפים לאיזון חלוקת הירושה בין ילדים עם צרכים מיוחדים לבין יתר הילדים
שקלו לשמוע את דעתם של הילדים האחרים
במקרים מסויימים, ניתן לשקול לשמוע את דעתם של הילדים האחרים, לבחון את תגובתם לאופן החלוקה ולשקול כיצד כדאי לכם לפעול בנסיבות. יחד עם זאת מומלץ להמנע מניהול שיחות הנוגעות לירושה, אם אתם חוששים שזה יגרום לסכסוכים בין האחים עוד בחייכם, סכסוכים אלה נוטים להפוך לחריפים יותר לאחר חלוקת הירושה.
תנו את הדעת להיקף הנכסים שלכם
היקף נכסים רחב יכול לאפשר חלוקה לא שוויונית שתמלא את הצרכים של כל הילדים. כאשר יש באמתחתכם רכוש רב, חלוקה לא שוויונית עשויה לתת מענה לילדים בעלי הצרכים המיוחדים ולדאוג לשלומם, מבלי לפגוע בשאר הילדים שיקבלו גם הם חלק נכבד ברכוש.
לעומת זאת במקרה שמצבת הנכסים שלכם היא מועטה, חלוקה לא שוויונית תגרע באופן ניכר מצרכיהם של יתר הילדים, מה שעשוי לפגוע במרקם המשפחתי שיוותר לאחר מותכם.
קבעו סעיפים בצוואה שיאזנו את הצרכים של כל הילדים
במקרים בהם בחרתם להוריש באופן שוויוני ניתן לקבוע הגבלות ברכוש מסויים:
כך למשל ניתן לקבוע כי דירה תחולק בין הילדים באופן שווה, אך הילד בעל הצרכים המיוחדים יוכל לגור בה עד לאריכות ימים.
כמו כן ניתן לקבוע במקרה שיש דירה נוספת להשקעה או עסק מניב אחר, כי הדירה תחולק בין הילדים בחלקים שווים, אך דמי השכירות שיתקבלו בעבורה יועברו לילד בעל הצרכים המיוחדים, ושלא ניתן יהיה למכור אותה עד לאריכות ימים של הילד בעל הצרכים המיוחדים.
במקרים בהם בחרתם להוריש באופן לא שוויוני ניתן למשל לקבוע סעיף יורש אחר יורש. כך במקרים בהם לילד בעל הצרכים המיוחדים אין צאצאים ולא סביר שיביא לעולם צאצאים, ניתן להורות כי לאחר מותו, הרכוש שנותר לו יחולק בין יתר האחים.
האם להוריש את הכסף ישירות לילדים עם צרכים מיוחדים?
התשובה לשאלה תלויה בנסיבות, ישנם ילדים עם צרכים מיוחדים שיוכלו להתנהל עם הכסף בעצמם, בכל הזמן או בחלקו, וישנם ילדים שיתקשו להתנהל איתו ויאבדו במהרה את כל חלקם בירושה אם הוא יועבר ישירות לידם.
אם אתם חוששים שילדכם בעל הצרכים המיוחדים לא יוכל להתנהל עם כספי הירושה ניתן לקבוע בצוואה מנגנונים לניהול כספי הירושה באמצעות גורם שלישי:
מנגנון אפוטרופסות לילד בעל צרכים מיוחדים
ניתן למנות לילדים עם צרכים מיוחדים אפוטרופוס שיחליף אתכם לאחר מותכם במסגרת הצוואה או באמצעות מסמך הבעת רצון.
יש לקחת בחשבון שהאפוטרופסות היא מנגנון מפוקח על ידי המדינה, היא דורשת עבודה בירוקרטית מצד האפוטרופוס, ונדרש אישור בית המשפט לביצוע פעולות רבות, מה שיכול להקשות על ההתנהלות עם כספי הירושה.
מנגנון נאמנות לילד בעל צרכים מיוחדים
העברת הירושה לנאמנות עשויה להקל על הבירוקרטיה הנדרשת מאפוטרופוס ולאפשר לנאמן לנהל את הכספים בהתאם לצוואה ולנסיבות הספציפיות של הילד.
הנאמן אינו מפוקח על ידי המדינה ולא נדרש לאישורים מבית המשפט, אלא מחוייב לשמור על חלקו של הילד בירושה, למנוע את איבוד ערך הרכוש, לדאוג למקסם את הרווחים, ולקבל החלטות בעבור הילד כיצד לנהוג בירושה.
כך למשל ניתן לקבוע כי הנאמן יעביר לילד בעל הצרכים המיוחדים קצבה חודשית מתוך חלקו בירושה שתשמש אותו להוצאותיו, להעביר כספים בהתאם לצורך של הילד או כל דרך אחרת אותה יקבעו המורישים, בהתאם למידת עצמאותו ויכולותיו של הילד.
האם ניתן לבטל את מנגנון הנאמנות כאשר מתרחשת הטבה במצבו של הילד?
במקרים בהם יתכן שתתרחש הטבה במצבו של הילד, או שהקשיים שלו מגיעים באפיזודות, ניתן לקבוע הוראות ייחודיות שיבחנו את הצורך שלהם בנאמנות בפרקי זמן קבועים, ויאפשרו מרחב גדול יותר להתנהלות עם הכספים בהתאם לשינויים המתרחשים בחיים.
צוואה צופה פני עתיד לילדים עם צרכים מיוחדים
בשורה התחתונה, הורשה לילדים עם צרכים מיוחדים היא מורכבת ודורשת מהמצווה לתת את הדעת על מגוון נרחב של סוגיות שחלוקת הירושה על פי הדין לא נותנת להן מענה.
עריכת צוואה צופה פני עתיד עם סעיפים שיתנו מענה לצרכים המיוחדים והייחודיים של ילדיכם, תוך איזון צרכיהם של יתר הילדים, היא הדרך החכמה ביותר להוריש לילדים עם צרכים מיוחדים.