אדם שערך צוואה הדדית יחד עם אשתו, הכיר כעבור מספר שנים אישה אחרת, וערך לטובתה צוואה חדשה. כשנפטר האיש, ביקשה האישה האחרת לקיים את צוואתו החדשה, אך אשתו טענה כי הצוואה ההדדית מעולם לא בוטלה.
בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב-יפו קבע שאשתו של המנוח לא קיבלה הודעה על ביטול הצוואה ההדדית כנדרש בחוק. לפיכך פסק בית המשפט כי הצוואה המאוחרת בטלה, וכי יש לקיים את הצוואה ההדדית לטובת אשתו של המנוח.
הצוואה ההדדית לא בוטלה כדין
בני זוג נשואים ערכו צוואה הדדית. כעבור מספר שנים חייהם של בני הזוג נפרדו, אך הם מעולם לא התגרשו. האיש הכיר אישה חדשה אותה כינה "ידידתו הקרובה", וערך צוואה חדשה לטובת אותה ידידה. בשיבה טובה נפטר האיש, והידידה ביקשה לקיים את הצוואה המאוחרת שנערכה לטובתה, אך אשתו טענה כי יש לקיים את הצוואה ההדדית הישנה, שמעולם לא בוטלה על ידי האיש.
בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב-יפו קבע כי לא ניתן לקיים את הצוואה המאוחרת, מכיוון שהצוואה ההדדית לא בוטלה כדין.
בית המשפט הסביר כי הוראות חוק הירושה מאפשרות לכל אדם שערך צוואה לבטל אותה בכל עת. יחד עם זאת, ישנו חריג כאשר בני זוג עורכים צוואה הדדית. המחוקק קבע דרך ביטול ייחודית, המחייבת את בן הזוג למסור הודעת ביטול כנדרש בחוק. ללא מסירת ההודעה בפועל, הצוואה ההדדית לא תבוטל.
מטרת החקיקה הייתה לאזן בין החופש של כל אדם לצוות ולבטל את צוואתו, לבין אינטרס ההסתמכות של בן הזוג, כך שהוא יוכל לפעול מתוך מודעות ברורה למצב הדברים. המחוקק איזן בעדינות את שני האינטרסים, כאשר קבע שצוואה הדדית תבוטל בדרך זו בלבד, אלא אם בני הזוג קבעו אחרת בצוואה.
הודעת ביטול הצוואה ההדדית לא נמסרה לאישה
השופטת ענת הלר-כריש הבהירה כי הוראות החוק הן מחייבות ברורות ולא מורכבות, וכל עוד בני הזוג לא קבעו במפורש בצוואתם דרך ביטול תקפה אחרת, עליהם יהיה למסור הודעת ביטול בפועל.
השופטת הוסיפה גם כי נפסק בעבר שפעולות כמו הליכי גירושין, תביעות פירוק שיתוף בין בני זוג ואף בקשות לצווי הגנה, אינן מחליפות את דרישת המחוקק למסירת הודעה, שהיא הדרך לביטול הצוואה ההדדית, בהעדר הוראת צוואה אחרת.
במקרה זה טוענת האישה כי היא מעולם לא קיבלה הודעת ביטול של הצוואה ההדדית, ולכן אינטרס ההסתמכות שלה נפגע. ידידתו של המנוח לא הוכיחה שהמנוח או מי מטעמו אכן שלח הודעת ביטול, לא באמצעות דואר ישראל ולא בכל דרך אחרת, ודאי שלא הוכיחה כי ההודעה אכן נמסרה ושהאישה קיבלה את הודעת הביטול.
לפיכך קבע בית המשפט, שהאישה לא קיבלה את ההודעה על ביטול הצוואה ההדדית, ופסק שהיא תזכה בירושת הבעל, כפי שהסכימו בני הזוג בצוואות ההדדיות.
לא ניתן לשגר ולשכוח הודעת ביטול צוואה הדדית
צוואה הדדית היא סוג ייחודי של צוואה. בצוואה זו בניגוד ליתר הצוואות, שני בני הזוג מעורבים זה בצוואתו של זה, וקובעים כיצד יחולק הרכוש כל אחד מהם לאחר מותו. צוואה זו נועדה כדי לאפשר לבני זוג לצוות את רכושם, תוך שהם מסתמכים זה על צוואתו של זה.
על מנת לאפשר לבני הזוג להסתמך זה על צוואתו של זה, המחוקק קבע נקודת איזון שתשמור מחד על החופש היחסי של כל אחד לבטל את צוואתו, ומאידך גם על אינטרס ההסתמכות של כל אחד מהמצווים. נקודת איזון זו מתבטאת בדרך הביטול הייחודית של הצוואה ההדדית, באמצעות הודעת ביטול.
ביטול הצוואה בכל עת, מבלי שבן הזוג השני יידע, למעשה ירוקן מתוכן את מטרת הצוואה ההדדית, שהיא להסתמך על צוואת בן הזוג.
לכן, מי שמבקש לערוך צוואה הדדית חייב לדעת, שכדי לבטל אותה, עליו לא רק לשגר הודעת ביטול ולשכוח, אלא גם לוודא שהודעת הביטול נמסרה לבן הזוג, ושהוא מודע לביטול הצוואה ההדדית. כך גילתה ידידתו הקרובה של מנוח שנפטר, שהצוואה המאוחרת שערך לטובתה לא תקפה, מאחר והמנוח לא מסר בפועל לאשתו הודעה על ביטול הצוואה ההדדית שערך עמה.
לקריאת פסק הדין המלא ראו 65621-12-22 ש.א נ' ה.ל