Accordil_MainPic ירושות וצוואות
Accordil_MainPic ירושות וצוואות
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 053-6218290

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    סעיף "מפחיד" בצוואה: ירושה של שקל אחד!

    לא פעם אנו נתקלים בצוואות עם סעיפים "מפחידים", שמטרתם להרתיע את היורשים מלא לקיים את רצון המוריש. כך הוראת צוואה המבטיחה שקל אחד בלבד, ליורש שיתנגד לצוואה, עשויה לזרוע פחד ביורשים ששוקלים להתנגד לצוואה.

    אך האם ניתן להוריש שקל אחד בלבד ליורש שיתנגד לצוואה? האם מדובר בסעיף הפחדה או בסעיף תקף משפטית? מתי ניתן להתנגד לסעיף המנשל יורש שהתנגד לצוואה? ומתי בית המשפט ינשל את היורש המתנגד?

    תוכן עניינים

    מה המשמעות של סעיף תניית סילוקין בצוואה?

    סעיף תניית סילוקין בצוואה, הוא סעיף תנאי המפסיק את קבלת הירושה, במקרה שיורש יתנגד לקיום הצוואה. כך למשל מוריש יכול להורות בצוואתו, שיורש שיתנגד להוראות הצוואה יקבל ירושה של שקל אחד בלבד.

    סעיף זה מטרתו להפחיד יורשים מלהתנגד לצוואה בעילות שונות ומשונות, וכך להעלות את הסיכוי לקיים את הצוואה כלשונה, מבלי להאריך את ההליכים המשפטיים.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      המשמעות של הסעיף היא שיורש שיתנגד ללא כל סיבה מוצדקת לקיום הצוואה, עלול למצוא עצמו מסולק מהצוואה, ולאבד את זכויותיו בירושה.

      האם יש תוקף לסעיף המסלק יורש שהתנגד לצוואה?

      חוק הירושה קובע שמוריש רשאי לתת הוראה המתנה את הירושה בתנאי מפסיק. המשמעות היא שהיורש יחדל מלזכות בחלקו בירושה, ברגע שיתקיים התנאי או המועד.

      כלומר, חוק הירושה קובע שסעיף שמסלק יורש אם התקיים התנאי של הגשת התנגדות לצוואה, עשוי להיות תקף.

      מתי סעיף המסלק יורש שהתנגד לצוואה לא יהיה תקף?

      נקבע שלא בכל מקרה סעיף המסלק יורש שהתנגד לצוואה יהיה תקף, ובמקרים בהם הסעיף שולל לחלוטין את זכות היורש להתנגד לצוואה, הסעיף לא יהיה תקף.

      כך נקבע שסעיף תניית סילוקין בצוואה לא יכול לשלול מהיורשים את הזכות המלאה לפנייה לבית המשפט או לבית הדין במטרה להתנגד לצוואה, במקרים שההתנגדות היא מוצדקת. במקרה זה, סעיף הצוואה יחשב לסעיף לא מוסרי שנוגד את תקנות הציבור.

      מתי ניתן להתנגד לסעיף המנשל יורש שהתנגד לצוואה?

      התנגדות לסעיף המנשל יורש, שהתנגד לצוואה, היא התנגדות שכרוכה בסיכון למתנגד. המתנגד לצוואה עלול לא רק שלא להצליח להתנגד לצוואה ולשלם הוצאות משפט, אלא גם להפסיד את כל חלקו בירושה.

      למשל במקרים בהם נקבעת תניית סילוקין הקובעת שמי שיתנגד לקיום הצוואה, יקבל רק שקל אחד בירושה. אם יורש יגיש התנגדות שאין לה כל עילה משפטית מוצדקת, הוא עלול להפסיד את כל חלקו בירושה, לפי רצון המוריש.

      אך אם הוא יגיש התנגדות מוצדקת, או יטען כי ישנם נכסים נוספים שלא הוזכרו בצוואה למשל, התנגדותו עשויה להתקבל, מבלי שהוא יפסיד את חלקו בצוואה.

      כך לדוגמא במקרים בהם הצוואה נכתבה בהשפעה של יורש, או כאשר היורש ממש ערך את הצוואה של המוריש, ואף הגדיל והוסיף תניית סילוקין לפיה כל מי שיפנה לבית המשפט יפסיד את ירושתו; ניתן יהיה להתנגד לסעיף המנשל, ולקבוע כי מדובר בהוראה לא מוסרית ורחבה שמונעת את זכות הפנייה לערכאות, ושההתנגדות לצוואה היא מוצדקת בנסיבות.

      עורך דין ירושה בעל ניסיון ידע להבחין במקרה זה בין התנגדות מוצדקת לירושה, לבין התנגדות שווא, שתוביל את המתנגד לאבד את חלקו בירושה.

      מה עמדת בית המשפט על סעיף תניית סילוקין בצוואה?

      לעמדת בית המשפט, סעיף תניית סילוקין בצוואה עשוי להיות תקף, כל עוד מדובר בסעיף צר, שאינו מונע לחלוטין את הגישה לערכאות המשפטיות. לעומת זאת, במקרים שמדובר בסעיף רחב שמונע כל גישה לערכאות המשפטיות, הוא יראה בכך סעיף לא מוסרי ויבטלו.

      כאשר מדובר בסעיף תניית סילוקין צר, שמטרתו למנוע התנגדויות סרק, וסכסוכים מיותרים בין יורשים, בית המשפט אף נקט במספר פסקי דין לשון הממליצה על הוספת סעיף זה לצוואות, מתוך אמונה ומטרה להפחית את הסכסוכים בין היורשים, ולהקל על העומס של בתי המשפט.

      האם ניתן לנשל יורש שמתנגד לצוואה?

      בשורה התחתונה, בהחלט ניתן להוסיף לצוואה סעיף שיפחיד את היורשים, ויפחית את הסיכויים שהם יתנגדו לקיים את רצון המוריש. סעיף הקובע ירושה של שקל אחד, ליורשים שיגישו התנגדויות סרק, יכול להיות פתרון נהדר, בעיקר במקרים שמוריש יודע מראש, שיורשיו עשויים להתכתש ולנסות לפעול בניגוד לצוואתו.

      אך כדאי לשים לב כיצד מנוסח סעיף תניית סילוקין, כך שהסעיף לא ישלול באופן רחב את זכות היורשים לפנות לערכאות.

      כמו כן ראוי לשים לב, שלסעיף תניית סילוקין אין משמעות כשמדובר במי שמלכתחילה אינו יורש בצוואה, או במי שנושל מהצוואה באופן מפורש. שכן ליורשים אלה, מלכתחילה אין חלק בירושה לאבד, בעת הגשת התנגדות לצוואה.

      אנחנו עושים מאמץ לדייק, לעדכן ולחדש את התוכן המופיע באתר ירושה צודקת. יחד עם זאת מובהר, כי אין להסתמך על האמור באתר ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני. העושה שימוש בתוכן לצרכיו, עושה כן על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 053-6218290 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף