עקרון העל בדיני הירושה בישראל הוא כיבוד רצון המנוח. לפיכך רשאי אדם לצוות להוריש את הונו כפי רצונו. אך האם מדובר ברצון בלתי מוגבל? האם כל הוראה בצוואה תתקבל? והאם בית המשפט יורה לקיים הוראת צוואה בלתי חוקית?
על אף שבית המשפט עושה כל שביכולתו על מנת לכבד את רצון המנוח, רצון זה אינו בלתי מוגבל, והוראה בלתי חוקית בצוואה לא תקויים. סקרנו עבורכם את כל מה שחשוב שתדעו כאשר מבקשים להתנגד לצוואה בטענת אי חוקיות.
האם ניתן לקיים הוראה בלתי חוקית בצוואה?
לא ניתן להורות לקיים הוראה בלתי חוקית בצוואה. חוק הירושה התשכ"ה-1965 קובע כי הוראה צוואה שביצועה בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי היא בטלה. על כן, ניתן להגיש התנגדות לצו קיום צוואה בטענת אי חוקיות, במקרים בהם ישנן הוראות לא חוקיות בצוואה.
מהי הוראה בלתי חוקית בצוואה?
הוראה בלתי חוקית בצוואה היא הוראה שנוגדת את הדין ועומדת בניגוד לחוק או תקנות שקבע המחוקק.
בנוסף תתכן הוראה שהיא חוקית, אך היא בלתי אפשרית לביצוע. למשל במקרים בהם המנוח הוריש בצוואתו בית שהיה רשום על שמו במועד עריכת הצוואה, אך בהמשך חייו של המנוח הוא מכר את הבית לאדם אחר, ועל כן לא ניתן לבצע את הוראתו בצוואה כפי שהיא מופיעה בה.
כמו כן תתכן הוראה שהיא חוקית אך היא בלתי מוסרית. כלומר אין חוק מפורש שאוסר את ההוראה, אך היא נוגדת את תקנות הציבור. הוראה בלתי מוסרית תבחן לאור תפיסת הציבור וההשקפה המוסרית הרווחת בחברה במועד קיום הצוואה.
כך למשל במקרה בו הייתה הוראת צוואה שקבעה שלאחר מות האם, ילדיה יוצאו ממשמורת האב ויועברו לסבתא, בית המשפט פסק כי מדובר בהוראה בלתי מוסרית הנוגדת את טובת הקטינים.
דוגמאות נוספות להוראות בלתי מוסריות הן הוראת צוואה שמורה שעל מנת לזכות בירושה, על היורש להתחייב לא להביא ילדים לעולם, להתחייב לנתק קשר משפחתי בין אחים, או להתחייב להתגרש מבן הזוג. במקרים אלה סביר להניח שבית המשפט יראה בהוראה כבלתי מוסרית, הנוגדת את ערכי המשפחה בישראל ואת תקנת הציבור, ולכן יפסול את התנאי הלא מוסרי.
האם צוואה לא חוקית היא עילה להתנגדות לצוואה?
כן, ניתן להגיש התנגדות לצוואה בטענת אי חוקיות. ככלל, אם קבע בית המשפט כי הוראה בצוואה אינה חוקית, בית המשפט יפסול את ההוראה הלא חוקית, ויקיים את שאר הוראות הצוואה.
יחד עם זאת, במקרים חריגים בהם ביטול הוראת הסעיף הלא חוקי ירוקן את שאר הצוואה מתוכן, יאלץ בית המשפט לפסול את הצוואה כולה ולחלק את העיזבון על פי דיני הירושה הכלליים ליורשים על פי דין, או על פי צוואה תקפה אחרת אם ימצא זאת לנכון.
דוגמאות להוראות לא חוקיות בצוואה שיפסלו על ידי בית המשפט
הורשה לאדם שלא נולד
חוק הירושה קובע כי כל מי שהיה בחיים במות המוריש, או שנולד תוך 300 ימים לאחר מותו, אלא אם הוכח שהורתו הייתה לאחר מות המוריש, כשר לרשת את המוריש.
לפיכך הוראת צוואה, המורישה לאדם שלא נולד תוך 300 ימים מיום מותו של המוריש תפסל. למשל הוראה לפיה המוריש מצווה חלק בירושתו לילד שיוולד לאחר שיעשה שימוש בזרעו לאחר המוות, הינה הוראה הנוגדת את חוק הירושה – והיא תפסל.
הורשה לבעל חיים
חוק הירושה קובע כי בני אדם ותאגידים כשרים לרשת את המוריש. על פי החוק, בעלי חיים אינם כשירים לרשת את המוריש. לפיכך הוראת חוק המורישה זכויות בעיזבון לבעל חיים באופן ישיר כאילו היה יורש בפני עצמו, הינה הוראה הנוגדת את חוק הירושה, והיא תבוטל.
הורשה לדורות
חוק הירושה קובע שמצווה רשאי לצוות לשניים על מנת שיזכה השני אחרי שזכה הראשון, וכי הוראת צוואה ליותר משניים בטלה. לפיכך הורשה לדורות שמורישה ליורש אחר יורש אחר יורש וכן הלאה, נוגדת את חוק הירושה והיא תפסל.
הורשה בתנאי לא חוקי
חוק הירושה מאפשר להוריש את העיזבון בהתקיים תנאי או בהגיע מועד מסויים. יחד עם זאת, הורשה של העיזבון בתנאי שאינו חוקי תפסל. למשל הוראת צוואה לפיה המוריש מתנה את קבלת הירושה בכך שהיורש יעבור עבירה פלילית, או בכך שהיורש יפטר עובד בניגוד לחוקי העבודה, אינה חוקית והתנאי יפסל.
במקרה של הורשה על דרך תנאי, בית המשפט יבטל את התנאי הלא חוקי, ואין בכך כדי לבטל את הזכייה או כדי לפסול את הצוואה כולה. כלומר, היורש יזכה בחלק בירושה המגיע לו על פי הצוואה, מבלי שידרש לקיים את התנאי הלא חוקי.
בית המשפט פסל הוראת צוואה שאסרה מכירת הדירה והשכרתה
דוגמא לפסילת הוראת צוואה לא חוקית, שאסרה על יורשים למכור או להשכיר את דירת הירושה, ניתן למצוא בהליך 10740-05-20.
וכך אירע: מנוחה, אימא לתשעה ילדים, השאירה אחריה צוואה. ובצוואתה ביקשה האם לחלק באופן שווה בין כל ילדיה את דירת המגורים היחידה שלה. אך בד בבד קבעה גם המנוחה תנאי בצוואה לפיו דירת המגורים "לא תימכר כלל וכלל ולא תושכר לאף גורם, תשמש לקיום אזכרות".
בית המשפט לענייני משפחה בצפת קבע שהתנאי שאוסר על מכירת הדירה והשכרתה, לא חוקי. בית המשפט הסביר שהוראה הקובעת הורשה של זכויות עד לסוף הדורות, סותרת את סעיף 42 לחוק הירושה, הקובע שמוריש רשאי לצוות ליורש אחר יורש, אך הוראה שתצווה ליותר משני יורשים בזה אחר זה, תבוטל.
כלומר מוריש יכול להעניק את רכושו ליורש אחד, ולקבוע למשל שלאחר מותו של היורש הראשון, הירושה תועבר ליורש אחר. אך המוריש אינו יכול לקבוע יורש נוסף שלישי אחרי השני שיזכה בירושה, ובוודאי שלא לקבוע יורש רביעי וחמישי, וכך עד סוף כל הדורות.
בית המשפט הבהיר שלמרות שמצווה לקיים את דברי המת, אין זה מעניק למצווה חופש מוחלט, ולא יינתן לאדם שנפטר להמשיך לשלוט על נכסיו מקברו. לפיכך קבע בית המשפט שהוראת צוואה שתעניק רכוש עד סוף כל הדורות, נוגדת את תקנת הציבור, וביצועה יהיה בלתי חוקי, ולכן היא תבוטל.
לבסוף קבעה השופטת, שההוראה שאוסרת את מכירת הדירה והשכרתה תבוטל, והדירה תתחלק בין כל הילדים, ללא כל תנאי.
התנגדות לצוואה לא חוקית
בשורה התחתונה, ניתן להתנגד לצוואה הכוללת הוראה לא חוקית. במקרים בהם יקבע בית המשפט כי הוראת הצוואה אינה חוקית הוא יפסול את ההוראה או יבטל את התנאי, אך אם פסילת ההוראה תרוקן את הצוואה כולה מתוכנה, בית המשפט יפסול את הצוואה כולה.