Accordil_MainPic ירושות וצוואות
Accordil_MainPic ירושות וצוואות
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 053-6218290

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    הסכם בין יורשים – 7 דברים שאתם חייבים לדעת

    יורשים רבים כבר הבינו, שגם אם חלוקת העיזבון אינה מתאימה להם, הם לא חייבים לנהל סכסוך ירושה עקוב מדם עם בני משפחתם היקרה. הם יכולים לוותר על הריבים, לערוך הסכם בין יורשים, ולרשת בהסכמה.

    יורשים יכולים לערוך הסכם שמחלק את הרכוש, באופן שונה מהקבוע בחוק הירושה ומהקבוע בצוואה, ולהתאים אותו לצרכים שלהם. אם אתם שואלים כיצד עורכים הסכם בין יורשים, הנה 7 דברים שאתם חייבים לדעת.

    תוכן עניינים

    1# יורשים יכולים לערוך הסכם שמחלק את הרכוש באופן שונה מהצוואה

    צוואה קובעת את אופן חלוקת הרכוש בין היורשים, כפי שהמצווה חפץ. עמדת החוק והפסיקה הישראליים, היא שלצוואה יש מעמד עליון, ועל פי המצווה יישק דבר, אלא במקרים חריגים במיוחד, כמו למשל מצווה שלא כשיר לצוות, צוואה פסולה ועוד.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      לכלל כיבוד רצון המת יש גם חריג נוסף, והוא כאשר היורשים מסכימים ביניהם על חלוקת הרכוש באופן אחר, מהקבוע בצוואה. היורשים שהם למעשה בעלי הרכוש החדשים, רשאים לקבוע בעצמם כיצד ינהגו עם הרכוש שיעבור לבעלותם, באמצעות הסכם בין יורשים.

      מקל וחומר, יורשים יכולים לערוך הסכם שמחלק את הרכוש באופן שונה מהקבוע בחוק הירושה, גם במקרים שהמנוח לא ערך צוואה.

      2# הסכם בין יורשים יכול להיערך רק בין היורשים בעיזבון

      על מנת שהסכם חלוקת העיזבון יחשב להסכם בין יורשים, עליו להיערך בין היורשים בעיזבון בלבד. המשמעות היא שאם המנוח לא כלל אדם בצוואתו, לא ניתן לצרף אותו להסכם בין יורשים. בהעדר צוואה, הסכם בין יורשים יכול להיערך רק בין היורשים החוקיים של המנוח.

      במקרה שאתם מעוניינים להעביר חלקים בעיזבון לאדם אחר שאינו יורש, דעו שאתם יכולים להסתלק מהעיזבון או מחלק ממנו לא רק לטובת יורש אחר, אלא גם לטובת בן הזוג, ילד או אח של המנוח, גם כאשר הם אינם יורשים בעצמם.

       3# הסכם בין יורשים לא יכול לערב כספים חיצוניים לעיזבון

      הסכם בין יורשים מחלק את הרכוש באופן שונה מהאמור בצוואה, כפי שמתאים ליורשים. מצב זה דורש לרוב איזון של החלוקה, כך למשל אם היורשים מסכימים שדירת המגורים של המנוחה תעבור לילד אחד בלבד, הם יבקשו לאזן זאת באמצעות כספים לטובת יתר הילדים.

      כספים או נכסים אלו חייבים להיות כספים מתוך העיזבון עצמו, והיורשים אינם רשאים לאזן את שינוי חלוקת הרכוש, באמצעות כספים פרטיים שאינם חלק מנכסי העיזבון.

      4# אפשר לערוך הסכם בין יורשים רק לגבי חלק מהעיזבון

      הסכם בין יורשים אינו חייב להתייחס לכל העיזבון, והיורשים בהחלט רשאים לערוך הסכם רק לגבי חלק מהעיזבון. כך למשל היורשים יכולים להחליט שההסכם יחול רק לגבי נכסי הנדל"ן של המנוח, רק לגבי השקעותיו, או כל הסדר אחר שהם מוצאים לנכון.

      5# אפשר להימנע מתשלום מס באמצעות הסכם בין יורשים

      ירושה של נכסים, לרבות נכסי נדל"ן, אינה חייבת במס. אף על פי כן, מכירה של נדל"ן שהתקבל בירושה, עלול להיות חייב בתשלום מס שבח. יורשים רבים המקבלים דירות ירושה, במיוחד אם הדירה אינם בבעלותם הבלעדית, מבקשים למכור את הדירה, ולעיתים נטל המס המוטל על מכירתה, במיוחד כשמדובר בדירה שצברה שבח רב, הוא גדול.

      הסכם בין יורשים, שנערך לפני חלוקת העיזבון, בין היורשים בלבד, וכולל את נכסי העיזבון בלבד, אינו מהווה עסקת מכירה, ולכן הוא לא מחייב את היורשים בתשלום מס שבח. כך למשל יכולים היורשים לחלק ביניהם שתי דירות, כשכל אחת בבעלות אחד היורשים בלבד, ולהימנע ממכירת הדירות והתחלקות בשווין, שתגבה עמה תשלום מס שבח גבוה.

      שימו לב שהסכם שנערך לאחר חלוקת העיזבון, למשל הסכם שנערך לאחר שהתקבלה בקשה לרישום הורשה שהגשתם, לא מהווה הסכם בין יורשים, אלא הסכם רגיל, ולכן אתם עלולים להיות חייבים בתשלום מס שבח רגיל.

      6# אין חובה לאשר הסכם בין יורשים

      בניגוד להסכמים אחרים בתחום המשפחה, כמו למשל הסכם ממון או הסכם גירושין, החוק לא מחייב לאשר הסכם בין יורשים בבית המשפט. כל שעליכם לעשות על מנת לקיים הסכם בין יורשים, הוא למסור אותו יחד עם צו חלוקת העיזבון, לגורמים הרלוונטיים, ולממש את העיזבון.

       7# הסכם בין יורשים קטינים או פסולי דין, מחייב את אישור בית המשפט

      למרות שאין חובה לאשר הסכם בין יורשים, אם בין היורשים נמנים קטינים, פסולי דין, או מי שמונה להם אפוטרופוס, לרבות באמצעות ייפוי כוח מתמשך, אתם חייבים לאשר את ההסכם בבית המשפט.

      מדובר בהליך לא פשוט, בו מעורב היועמ"ש שבוחן את תקינות ההסכם, ולרוב ימנה בית המשפט גם אפוטרופוס לדין שיבחן האם ההסכם תואם את טובת הקטין פסול הדין, או מי שמונה לו אפוטרופוס, ורק אם ימצא שההסכם תואם את טובתם, בית המשפט יאשר את ההסכם.

      אנחנו עושים מאמץ לדייק, לעדכן ולחדש את התוכן המופיע בפורטל ירושות וצוואות – Accordil. יחד עם זאת מובהר, כי אין להסתמך על האמור באתר ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני. העושה שימוש בתוכן לצרכיו, עושה כן על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 053-6218290 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף