אדם שנפטר בזמן מגפת הקורונה לאחר ששהה בבידוד, שלח מעט בטרם לרגעיו האחרונים, הודעות וואטסאפ לאחותו המורות כיצד להוריש את רכושו. לאחר פטירתו ביקשה האחות לקיים את רצונו של המנוח, כפי שציווה זאת בהודעות ששלח לה.
בית המשפט לענייני משפחה קבע שגם אם מדובר ברצון המנוח, הודעות הוואטסאפ שהוצגו אינן מוכרות כצוואה כפי שהמחוקק הגדירה. משכך, המנוח לא ערך צוואה תקפה, ויש לחלק את עיזבונו על פי דיני הירושה הכלליים.
ביקשה לחלק את רכוש המנוח לפי הודעות הוואטסאפ ששלח
אדם שחלה בקורונה, אושפז במחלקה מבודדת. במהלך אשפוזו שלח המנוח הודעות לאחותו המורות כיצד להוריש את רכושו. כעבור כשבועיים הוא נפטר מהמחלה הקשה. אחותו של המנוח פנתה לרשם הירושה בבקשה לצו קיום צוואה. בבקשתה האחות צירפה צילום מסך של הודעות וואטסאפ שנשלחו אליה לטלפון הנייד, בטענה שמדובר בצוואה בכתב יד.
לבקשה לקיום הצוואה הצטרפה גם עמותה, לה הוריש המנוח על פי הודעות הוואטסאפ, חלקים ברכושו. העמותה ביקשה גם כן לקיים את צוואת המנוח. לטענת העמותה מדובר בצוואה בעל פה, שנשלחה באמצעות הוואטסאפ בשל תנאי הבידוד בהם שהה המנוח. העמותה עמדה על כך שהמצווה לקיים את דברי המת, עומדת בבסיס כללי הירושה ולכן יש לקיים את צוואת המנוח, גם אם אינה עומדת בתנאי החוק.
ילדי המנוח התנגדו לקיים את הודעות המנוח כצוואה, ודרשו לחלק את העיזבון לפי כללי הירושה הכלליים.
לא כל אמירה של מנוח תהווה צוואה
בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב-יפו דחה את טענות אחות המנוח והעמותה כי הודעות הוואטסאפ מהוות צוואה. בית המשפט הבהיר כי חוק הירושה קובע באופן מפורש 4 סוגי צוואות בלבד, המהוות רשימה סגורה: צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בכתב יד וצוואה בעל פה. הודעות שנשלחו באמצעות יישומון וואטסאפ אינן עונות על אף אחת מסוגי הצוואות שהזכיר המחוקק.
השופטת לורן אקוקה קבעה כי אכן קיום רצון המנוח הוא עיקרון מנחה בדיני הירושה הישראליים. אך זאת רק במקרה שמדובר בצוואה. לא כל אמירה, כתובה או בעל פה, תהווה צוואה שיש לקיימה, גם כשמדובר ברצון המוריש.
השופטת הסבירה באריכות כי המחוקק קבע מספר תנאי יסוד, בלעדיהם, כתביו או אמירותיו של מנוח לא יוכלו להוות צוואה:
כך צוואה בכתב יד חייבת להיכתב כולה בכתב ידו של המוריש. ללא קיום תנאי הכתב, לא ניתן יהיה לקיים את הצוואה. צוואה שהוקלדה, בין במחשב ובין בטלפון, לא תקוים כצוואה בכתב יד.
גם צוואה בעל פה חייבת לענות על תנאי היסוד שהם: אמירת הצוואה בעל פה על ידי המוריש בעצמו, בפני שני עדים ששומעים את לשונו, וכשהמוריש רואה עצמו בפני המוות בנסיבות המצדיקות זאת.
השופטת הבהירה כי במקרה זה, הודעת הוואטסאפ אינה עונה על אף אחת מצורות הצוואה, ולכן היא אינה יכולה להיחשב כצוואה.
בהעדר צוואה תקפה, העיזבון יחולק על פי כללי הירושה הכלליים
השופטת הוסיפה גם, כי לא ניתן להוכיח שהמנוח הוא שכתב את הודעות הוואטסאפ, כשהטלפון לא היה ברשותו בחלקים נרחבים מהזמן בו שהה באשפוז. כמו כן, הודעות הוואטסאפ היו קטועות וכללו גם שיחות חולין עם האחות, וצילום המסך הכיל פעם אחת את שמו של המנוח ובפעם האחרת את מספר הטלפון שלו, באופן משונה שלא הוסבר ע"י האחות.
לבסוף פסקה השופטת כי לא מדובר בצוואה תקפה שערך המנוח, ולכן יש לחלק את העיזבון לפי כללי הירושה הכלליים בחוק הירושה, לטובת ילדי המנוח.
הדרכים לעריכת צוואה
חוק הירושה מאפשר לכל אדם הכשיר לערוך צוואה, לערוך אותה כרצונו, והוא יכול להוריש או לנשל כאוות נפשו. יחד עם זאת, כללי הירושה קובעים הוראות נוקשות לגבי אופן עריכת הצוואה. במקרה שלא מדובר בצוואה שנערכה על פי הדין, לא ניתן יהיה לקיים אותה לאחר מותו.
רק צוואה כשרה כפי שקבע המחוקק, באחת מארבע הדרכים לעריכת צוואה: בעדים, בפני רשות, בכתב יד או בעל פה, תקוים כפי רצון המצווה. כך גילתה אחותו של מנוח שנפטר, שהודעות ששלח לה בוואטסאפ על ערש דווי, לא מהוות צוואה ולכן לא ניתן לקיים אותן.
לקריאת פסק הדין המלא ראו 18961-02-22 מ' ואח' נ' צ' ואח'