רישום ילד של אישה שאינה נשואה, יכול להיעשות בהתאם להודעה משותפת, רק כאשר מדובר בהורה ביולוגי.יורשת בלעדית בצוואה, קיבלה את כל זכויותיה על פי צוואה, ואף השתמשה באחת מדירות הירושה, כנכס מניב. לאחר כשבע שנים, פנתה היורשת לתקן את צו קיום הצוואה שניתן, וביקשה להסתלק מהצוואה לטובת ילדיו של המנוח.
בית המשפט לענייני משפחה בטבריה קבע שמאחר שהיורשת כבר השתמשה בנכסי המנוח, ולא העלתה עובדות חדשות המצדיקות את הסתלקותה מהצוואה, אין לתקן את צו קיום הצוואה שכבר ניתן, והיורשת לא תוכל להסתלק מהצוואה.
היורשת ביקשה להסתלק מהצוואה 7 שנים לאחר העיזבון חולק
אישה שהייתה יורשת בלעדית בצוואה של מנוח, הוציאה צו קיום צוואה בשנת 2014.על פי הצוואה נקבע, כי היורשת תירש את כל עיזבונו של המנוח, וכי יתר הנהנים בצוואה, ירשו את נכסי המקרקעין, רק לאחר אריכות ימיה של היורשת הבלעדית.
לאחר שהוציאה את צו קיום הצוואה, האישה עשתה שימוש בחלק מנכסיו של המנוח. כך האישה השכירה את אחד מנכסי המקרקעין שהיו רשומים על שמו, נכס שהניב לה דמי שכירות, ששימשו אותה לניהול משק הבית.
לאחר כשבע שנים, הגישה האישה בקשה לתיקון צו קיום צוואה, בה האישה ביקשה להסתלק מצוואת המנוח שקבעה כי היא היורשת הבלעדית, לטובת ילדי המנוח.
יורש יכול להסתלק מעיזבון לאחר צו קיום צוואה, אם העיזבון טרם חולק
בית המשפט לענייני משפחה בטבריה דחה את בקשת היורשת לתקן את צו קיום הצוואה ולהסתלק מהצוואה.
בית המשפט קבע שאמנם יורש יכול להסתלק מעיזבון לאחר שניתן צו קיום צוואה, אך זאת בתנאי שהעיזבון טרם חולק. במקרה זה העיזבון חולק, והיורשת עשתה שימוש בנכסי המקרקעין, והשכירה נכס שהניב לה הכנסה. לאור כך שהעיזבון כבר חולק, נדרש תיקון צו קיום הצוואה, על מנת לאפשר ליורשת להסתלק מהצוואה.
בית המשפט הסביר כי צו קיום צוואה שכבר ניתן, יתוקן רק במקרים חריגים, אם יש טענות או עובדות חדשות, שלא היו בפני בית המשפט בזמן מתן הצו.
בנוסף על המבקש להראות כי לא היה שיהוי בהגשת הבקשה, אלא הוא הביא את העובדות או הטענות החדשות בפני בית המשפט במועד הראשון שהן התגלו בפניו. בית המשפט הדגיש, כי על היורש לעשות את כל המאמצים הסבירים, לאחר מות המנוח, על מנת לבדוק את העובדה החדשה במועד המוקדם ביותר, על מנת להצדיק את השיהוי.
לא עלתה עובדה חדשה המצדיקה את תיקון צו קיום הצוואה
השופטת ורד ריקנטי-רוסהר, קבעה שבמקרה זה, לא עלתה כל טענה או עובדה חדשה, המצדיקה את תיקון צו קיום הצוואה. טענת היורשת שהיא מבקשת להסתלק לטובת ילדי המנוח כדי לשמור על שלום בית ביניהם, ולמנוע סכסוכים, אינה מהווה עובדה או טענה חדשה, המצדיקה את תיקון צו קיום הצוואה.
השופטת הוסיפה כי ישנן דרכים חלופיות להסדיר את זכויות היורשת מכוח העיזבון לאחר מותה, יתכן שחלקן כרוכות בתשלום מס, והבקשה להימנע מתשלומו, הינה חסרת תום לב.
לנוכח השיהוי בהגשת בקשת ההסתלקות, זמן רב לאחר פטירת המנוח ולאחר שכבר חולקו נכסי המנוח, ולאור כך שאין עובדה חדשה המצדיקה את תיקון צו קיום הצוואה, פסק בית המשפט שהיורשת לא יכולה להסתלק מעיזבונו של המנוח.
בקשה לתיקון צו קיום צוואה
לאחר שניתן צו קיום צוואה, לא ניתן עוד להתנגד לקיום הצוואה, אלא יש להגיש בקשה לתיקון צו קיום צוואה. אמנם יורש שמסתלק מהצוואה יכול לעשות זאת גם לאחר שניתן צו קיום הצוואה, אך זאת רק במקרים בהם העיזבון עדיין לא חולק. משחולק העיזבון ונכסיו מומשו, על המבקש להסתלק מהצוואה, להגיש בקשה לתיקון צו קיום צוואה.
בקשה לתיקון צו קיום צוואה היא בקשה מורכבת יותר מהתנגדות לקיום צוואה, שכן על המבקש להסתלק מהצוואה, להוכיח לא רק שאין כל מניעה שיסתלק מהצוואה, אלא עליו גם להראות עובדה או טענה חדשה המצדיקה את הסתלקותו, שתסביר מדוע הוא לא ביקש להסתלק מהצוואה, בטרם ניתן צו קיום הצוואה ובטרם חולק העיזבון.
כך יורשת שביקשה להסתלק מהצוואה, לאחר שכבר השכירה את נכסיו של המנוח, גילתה שבהעדר טענות חדשות שיצדיקו את הסתלקותה, היא איחרה את המועד להסתלק מהצוואה.
לקריאת פסק הדין המלא ראו 62123-12-21 XXXX נ' האפוטרופוס הכללי